Spiritualitate

#semnificatie obicei #cand se trece pe sub masa # saptamana mare

Saptamana Mare. Cand se trece pe sub masa si ce semnificatie are acest obicei

Vinerea dinaintea Pastelui este cunoscuta sub mai multe denumiri: Vinerea Mare, Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor. Este ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit. Astfel este o zi de doliu pentru toti crestinii ortodocsi.

In seara zilei de Vinerea Pastilor se oficiaza denia Prohodului Domnului. Spre finalul slujbei se trece pe sub masa aflata in mijlocul bisericii pe care sta intins trupul mort al lui Iisus Hristos, intiparit pe Sfantul Epitaf. Sfantul Epitaf este un obiect de cult confectionat din panza de in, matase sau catifea, pe care se afla imprimata sau pictata icoana punerii in mormant a Domnului Iisus Hristos.

Trecerea pe sub Sfantul Epitaf inchipuie chiar intrarea in Sfantul Mormant cel datator de Viata.

De ce se trece pe sub masa in Vinerea Mare

Unii credinciosi aleg sa treaca pe sub masa o singura data, inchipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar altii trec pe sub masa de trei ori, in amintirea celor trei zile in care trupul lui Hristos a sezut in mormant.

Sfantul Epitaf aduce aminte de fapta de milostenie a Dreptilor Iosif din Arimateea si Nicodim. Ei, coborand de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregatit pentru ingropare, mai inainte de a-L aseza in mormant.

Prezenta mormantului Domnului si a Crucii Sale in mijlocul bisericii transmite ca pana sa ajunga la Inviere, credinciosii trebuie sa participe in chip simbolic si la Patimile, moartea si ingroparea Mantuitorului. Credinciosii coboara impreuna cu El in moarte, pentru ca in noaptea Invierii sa si invie impreuna cu El, dupa cum zice o cantare a slujbei:

"Asa cum Hristos a trecut prin mormant, pentru a Se pogora in iad, cu scopul de a-i invia pe toti Dreptii care asteptau inca implinirea fagaduintei lui Dumnezeu, tot asa, credinciosii trebuie sa moara si sa treaca prin mormant, pentru a putea invia impreuna cu Hristos si a dobandi viata cea vesnica in Imparatia Sa."

Se spune ca cine trece pe sub masa isi va indeplini toate dorintele, chiar si pe cele imposibil de realizat.

FOTO: a1.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea