Spiritualitate

#rugaciuni Buna Vestire #rugaciune buna vestire #buna vestire

Rugaciuni de Buna Vestire – toti credinciosii trebuie sa le rosteasca astazi

 

Buna Vestire este una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Sarbatoarea este dedicata Maicii Domnului si are semnificatii foarte puternice pentru credinciosi. Este o zi a rugaciunilor si a purificarii sufletului, dar si a incercarii de a deveni mai buni cu semenii nostri.

Iatata, asadar, trei rugaciuni pe care trebuie sa le rostesti de Buna Vestire.

1. Rugaciune Buna Vestire

“Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se Numele Tau, vie Imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin”.

2. Rugaciune Buna Vestire

“Doamne, Dumnezeule, Atottiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tau Cel Unul-Nascut sa Se intrupeze dintr-o femeie neispitita de nunta si sa Se faca om pentru a noastra mantuire, Cel Care ai trimis totodata si pe Gavriil, Arhanghelul Tau, spre a binevesti zamislirea Ta cea fara de samanta Sfintei Fecioare Maria, mai inainte de veci randuita drept locas al acestei Taine infricosatoare, dinainte-cunoscuta Tie si Cuvantului Celui dimpreuna-vesnic cu Tine; Tu insuti, pentru rugaciunile ei si ale tuturor Sfintilor Tai, binevesteste sufletelor noastre prin Harul Tau iertarea pacatelor si bucuria cea de neinstrainat; binecuvanteaza poporul Tau cu pace; da-ne sa cunoastem calea pe care, pasind, vom placea bunatatii Tale, si ne calauzeste spre a Ta Imparatie cereasca.

Cu indurarile Hristosului Tau, cu Care esti binecuvantat, impreuna cu Preasfantul si Bunul si de-Viata-tacatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Stapane, Doamne, Dumnezeul nostru, Care esti fara de inceput dimpreuna cu Tatal si dimpreuna-vesnic cu Duhul Tau Cel Sfant, Facatorul cerului si al pamantului si a toata zidirea; Care ai plasmuit pe om si i-ai dat puterea de stapanire asupra a tot ce ai facut Tu; Care ai poruncit, ca un Iubitor de oameni, sa locuiasca in Raiul desfatarii, insa el, prin pizma diavolului, alungat a fost din Rai. Or si dupa intoarcerea sa in pamantul din care a fost luat, nu ai ingaduit fapturii Tale sa zaca sub tirania diavolului; ci in anii mai de pe urma nu Te-ai rusinat, cu toate ca esti Dumnezeu mai inainte de veci, sa iei chip de rob si din bunatatea Ta sa Te nasti dintr-o fiica fecioara; prin proroci ai insemnat nasterea Ta negraita din ea, trimitandu-l pe Gavriil, Arhanghelul Tau, sa binevesteasca Fecioarei sfanta si preacurata Ta zamislire dintr-insa; Tu insuti, Stapane, pentru rugaciunile ei si ale tuturor Sfintilor, da-ne sa auzim in suflete graiurile Tale ce ne daruiesc iertarea greselilor si bucuria de neinstrainat. Fa cunoscuta poporului calea pe care sa mearga, prin care vom bineplacea bunatatii Tale, si ne indruma spre a imparati dimpreuna cu Tine in Ceruri.

Cu indurarile Hristosului Tau, cu Care bine esti cuvantat, impreuna cu Preasfantul si Bunul si de-Viata-facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Primeste-ne rugaciunea neintinata. Preasfanta Stapana, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, preadorita, prealaudata; tu esti mai cinstita intre toate neamurile si te-ai aratat mai inalta decat toate cele vazute si nevazute; ca Dumnezeu S-a salasluit in mijlocul tau si nu te vei clatina si Cel Preainalt te-a sfintit pe tine locas al Sau: asadar, Domnul puterilor e cu noi.

Tu esti radacina florii preacinstite, izvorul Hranitorului si mana Facatorului, care porti in brate pe Cel Ce a asezat oarecand cerul deasupra apelor, care L-ai alaptat la pieptul tau pe Cel Ce lumineaza zidirea si pe care Moise a vazut-o sub chipul rugului ce ardea si nu se mistuia; Tu esti scara insufletita pe care a vazut-o Iacov, poarta cereasca pe care a vazut-o Iezechiel, prin care Domnul nostru tisus Hristos a intrat si a iesit, dar care apoi a ramas din nou inchisa; Tu esti cea prin care pedeapsa lui Adam s-a dezlegat si intristarea Evei prefacuta a fost in bucurie.

Iar acum, noi, nevrednicii robii tai, binecuvantand si cantand in locasul tau curat si inaltam preainfricosatoarea lauda, strigand dimpreuna cu Arhanghelul Gavriil si graind; „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine!" Bucura-te, ceea ce esti plina de har Preasfanta Stapana, de Dumnezeu Nascatoare! Bucura-te, cea plina de har, care ai nascut Lumina, fara a sti cum aceasta s-a petrecut! Bucura-te, cea plina de har, ca tu esti cu adevarat norul cel usor! Bucura-te, cea plina de har, ca tu esti incaperea Celui neincaput! Bucura-te, cea plina de har, ca tu esti limanul cel lin al celor invalurati! Bucura-te, cea plina de har, ca tu esti via neudata care a inflorit lumii strugurele cel copt, pe Domnul nostru lisus Hris- tos! Bucura-te, cea plina de har, ca prin tine magii se inchina si isi aduc darurile calauziti de lumina astrului! Bucura-te, cea plina de har, intru care s-a descoperit taina Sfintei Treimi: Tatal a binevoit intru tine. Fiul S-a salasluit intru tine si Duhul Sfant te-a adumbrit.

Pe Acesta roaga-L si acum pentru noi, pacatosii si nevrednicii robii tai, Preasfanta Stapana Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, si pentru vremuri in pace si roade ale pamantului imbelsugate; neamurile vrajmase sa le imblanzeasca, pe fratii nostri cei in robie sa-i izbaveasca, lumea sa o impace si sa mantuie poporul din toata primejdia.

Ca Acestuia se cuvine slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna si Parintelui Sau Celui fara de inceput si Preasfantului si Bunului si de-Viata-facatorului Sau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

3. Rugaciune Buna Vestire

 „O, Preasfanta Nascatoare de Dum­ne­zeu, Fecioara stapana, tu esti mai inalta si mai presus decat ingerii si arhanghelii. Si esti mai cinstita decat toa­ta faptura. Esti mirarea cea mare a in­ge­ri­lor, propovaduirea prorocilor, po­doa­ba cea aleasa a arhanghelilor. Esti inta­rirea cea tare a mucenicilor, lauda cea preamarita a apostolilor, povatuitoa­rea cea tare a calugarilor.

Esti infranarea cea tare a postitorilor, curatia si slava fecioa­re­lor, veselia cea lina a mai­ci­lor. Esti in­te­lep­ciunea si invatatura prun­ci­lor, car­muitoarea saracilor si a vadu­velor. Esti imbracaminte celor goi, sana­tate celor bolnavi, izbavire celor ro­biti. Tu esti liniste celor de pe mare, liman bun celor inviforati, povatuitoare ne­os­te­nita ce­lor rataciti, mergere usoara celor cala­tori, odihna buna celor oste­niti, aco­pe­ramant si scapare celor asu­priti.

Preasfanta Nascatoare, roaga-te pentru noi!

Tu esti nadejde celor fara de nadejde, ajuta­toare celor lipsiti. Celor saraci bo­gatie neimputinata, celor intristati de-a pururea mangaiere, celor pe care nu-i iubeste nimeni iubire cu smerenie. Le esti ce­lor pacatosi mantuire catre Dum­­ne­zeu, tuturor crestinilor ocrotire tare, a­ju­tatoare nebiruita si folo­sitoare. Prin tine, Cel nevazut S-a facut vazut. Aducem rugaciune tie noi, robii tai, Doamna noastra.

O, preamilostiva imparateasa a Luminii ce­lei intelega­toare si preamarita, tu ai nascut pe Imparatul nostru, Hristos Dumnezeu. Cel ce da viata tuturor. Esti slavita de cele ceresti, minte inge­reasca, stea cu totul luminoasa si mai sfanta decat toti sfintii. Esti imparateasa imparatilor, Stapana tu­turor fapturilor, Fecioara incuviintata de Dumnezeu, Mireasa nestricata, pa­lat al Preasfan­tului Duh, tron de foc al Imparatului celui nevazut, chivot ce­resc, purtator al Cuvantului lui Dumnezeu, caruta cea in chipul focului.

Tu esti odihna Dumne­zeului celui viu, zamislirea negraita a tru­pului lui Hristos, cuibul Vulturului ce­resc, turtureaua cea cu buna gla­suire, porumbita cea preabuna, lina si fara de rautate. Maica iubitoare de fii, adan­cul milelor, picatura care risipesti ma­nia lui Dumnezeu, adancimea cea ne­ma­surata, taina cea negraita, minu­nea cea nestiuta, minune nespusa. Bi­serica nefacuta de mana omeneasca a Insusi Imparatului tuturor veacuri­lor, esti tamaia cea cu bun miros, vesmant cinstit, porfira de Dumnezeu tesuta.

Sfanta Fecioara, ajuta-ne!

Rai sufle­tesc, odrasla pomului celui de viata purtator, floarea cea preafrumoa­sa, care ai inflorit noua veselia ce­reas­ca, strugurele mantuirii noastre, paha­rul Imparatului Ceresc, intru care s-a dres de la Duhul Sfant vinul harului Celui neimputinat. Tu esti sabia maniei lui Dumnezeu im­­po­triva tu­turor celor nelegiuiti. Esti in­grozire diavolilor, biruinta in razboaie, pazi­toare adeva­ra­ta tuturor crestinilor si lumii incre­din­tata mantuire.

O, intrutotmilostiva Fecioara, auzi-ne pe noi cei ce ne rugam tie. Si arata mila ta poporului drept-credincios. Roaga pe Fiul tau sa ne izbaveasca de tot raul. Si pazeste locasul acesta si toate orasele si satele crestinesti si tot po­porul cel bine-credincios. Care scapa la tine si cheama numele tau cel sfant, de toate napas­tele, de boala, de cutremur, de po­top, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de raz­boiul cel dintre noi, de toate durerile si tot ne­cazul.

Ca sa nu fie im­putinati robii tai nici cu rani, nici cu ingrozire, nici cu moarte, nici cu dreapta manie a lui Dumnezeu. Ci ii pazeste si ii mantuieste cu mila ta, Doamna. Cea care te rogi pentru noi si pentru buna intocmire a vazduhului, spre vremi adu­catoare de roadele cele de folos, pe care le daruiesti noua. Izbaveste, ridica si miluieste din toate nevoile, Stapana preami­los­tiva, pe cei ce sunt in primejdii. Adu-ti aminte de robii tai si nu trece cu vederea lacrimile si suspi­narea lor. Ci ne inno­ieste pe noi cu bunatatea ta, ca sa ne mangaiem cu mul­tumire, aflandu-te pe tine ajuta­toa­re.

Milostiveste-te, Doam­na Prea­cu­rata

Nadej­dea noastra, adu­na pe cele risipite. Pe cei rataciti pe cale povatuieste-i. Pe cei cazuti de la dreapta credinta iarasi la credinta intoarce-i. Pe cei batrani sprijineste-i. Pe cei tineri ii invata. Pe prunci hraneste-i si preamareste pe cei ce te preamaresc. Dar, mai ales, pazeste Sfanta Biserica Fiului tau si o fereste intru lungime de zile.

O, milostiva si preaindurata Im­pa­rateasa a Cerului si a pamantului, Nascatoare de Dumne­zeu, pururea Fecioara, miluieste cu mij­lo­cirea ta po­porul drept-credincios si toata drept-credincioasa crestinatate. Pazeste-o sub acoperamantul milei tale. Apar-o pe ea cu cinstitul tau aco­pe­ramant. Si roaga pe Hristos, Dumne­zeul nostru, pe Care mai presus de fire L-ai intrupat, sa ne incinga pe noi cu putere de sus. Ca sa ne putem apara impotriva vrajmasilor ce se lupta im­potriva noastra.

Miluieste si mantu­ieste prin ru­gaciunile tale, Maica. Cauta spre noi toti cu folosinta ta cea preamilostiva. Ridica-ne pe noi din adancul pacatelor si ne lumineaza ochii inimii spre cau­ta­rea mantuirii. Milostiva fii noua aici, iar la infricosatoarea Judecata, pe Fiul tau pentru noi roaga-L.

Roaga-te pentru sufletele adormite

Pe cei care s-au mutat intru dreapta credinta, din aceasta viata in cea vesnica, im­preuna cu in­gerii, cu arhanghelii si cu toti sfintii, impartaseste-i ca sa stea de-a dreapta Fiului tau si Dumnezeu. Si prin rugaciu­nea ta invredniceste pe toti ortodocsii crestini sa vietuiasca cu Hristos. Si cu bucurie in locasurile in­ge­resti sa se desfateze. Ca tu esti, Doam­na, slava a celor ceresti si ajutatoare a pa­mantenilor. Tu esti nadejdea si fo­lositoarea tuturor celor ce alearga la tine si cer ajutorul tau cel sfant. Tu esti rugatoarea cea fier­binte catre Fiul tau si Dumnezeul nostru, ca rugaciunile Maicii mult pot spre imblanzirea Stapanului.

Si, cu a ta mijlocire, in­draznim sa ne apropiem de sfantul altar, de harul preasfintelor si de viata facatoarelor Taine, desi sun­tem ne­vrednici. Pentru aceea, si pe icoana vazand chipul tau cel intru tot cinstit si pe Cel Atottiitor cu mana tinand, ne bucuram noi pacatosii si, cu umilinta cazand, pe acesta cu dragoste si cu frica il sarutam, asteptand, Doam­na, prin sfintele si de Dumnezeu primitele tale rugaciuni, sa ajungem la cele ceresti ale vietii celei fara de sfar­sit, si sa stam fara de rusine in ziua Ju­decatii de-a dreapta Fiului tau si Dum­ne­ze­ului nostru, slavindu-L pe El im­pre­una cu Cel fara de inceput al Lui Pa­rinte si cu Preasfantul si Bunul si de viata faca­torul Lui Duh, acum si puru­rea si in vecii vecilor. Amin.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin. Doamne, miluieste! Doamne, miluieste! Doamne, miluieste! Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria, si cu ale tuturor sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pre noi!'

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului