Spiritualitate

#miere de post #este mierea de post #miere #post

Mierea de albine este de post? Afla de la preoti ce trebuie sa stii despre consumul de miere in timpul Postului Pastelui

Mierea este un aliment plin de beneficii care se foloseste de mii de ani de catre oameni. Acest aliment este unul dintre cele mai sanatoase, avand multiple beneficii pentru sanatate. In plus, le ofera alimentelor un gust si o savoare aparte.

Dilema care macina multe persoane este daca mierea este un aliment de post sau nu. Controversa a aparut mai ales pentru ca mierea nu este considerata un aliment vegan.

Procesul prin care mierea este obtinuta este unul complex. Albinele culeg polen si mana florilor. Aceste sunt amestecate cu saliva albinei si alte sustante, apoi sunt depuse de albina in fagure, de unde este luata de apicultori si procesata petru a indeparta impuritatile si a obtine mierea pe care o consumi zilnic. 

De ce veganii nu consuma miere

Veganismul este un stil de viata care urmareste reducerea exploatarii animalelor. Stim deja ca veganii nu consuma alimente de origine animala sau produse obtinute din acestea.  

Insa veganii nu consuma nici miere. Mierea este considerata de cei mai multi vegani ca fiind non-vegana deoarece este produsa de albine. Mai exact, mierea este produsa prin exploatarea albinelor de catre apicultori.

De aici a aparut dilema mierii consumate in timpul postului. Este mierea un aliment de post daca veganii nu o consuma?

Este mierea de post? Iata ce spun preotii

“Mierea este un aliment de post. De cand ma stiu si in orice context pe care mi-l pot aminti, mierea am perceput-o ca fiind de post. Mi se pare ca aceasta discutie este una mai recenta, mai moderna si ca inainte nu incapea indoiala cu privire la aceasta. 

Inteleg ca acum sunt fel si fel de argumente pro si contra, pe care cred ca deja le-ai citit, avand in vedere ca te preocupa subiectul. Pentru cine vrea sa se piarda in ele, nu are decat sa o faca, dar sa nu uite esenta postului!

Eu nu am intalnit la nimeni (inca) in mediul bisericesc (intre preotii de mir sau monahi, intre mireni etc.) ideea ca mierea ar fi de frupt (de dulce). Sigur, nu exclud ca unii sau altii sa aiba aceasta opinie.

Da, putem discuta despre aspectul duhovnicesc al lucrurilor. In sensul ca cineva se poate intreba cat de „post” este cu adevarat postul „indulcit” cu miere sau daca mierea este potrivita pentru a fi consumata in post de cel care doreste sa posteasca mai aspru. Acestea sunt cu totul alte discutii!

In orice caz, cel mai simplu pentru oricine este sa aplice principiul biblic conform caruia „daca vom manca, nu ne prisoseste, nici daca nu vom manca, nu ne lipseste”.

Daca nu ai mancat pana acum, nu inseamna ca de acum trebuie sa mananci pentru ca am spus eu ca este de post! Poti face cum iti dicteaza constiinta, dar mai ales intreaba-ti duhovnicul despre asta si fa cum iti spune si nu judeca pe cei ce mananca miere in post.”, a precizat preotul Andrei Atudori pentru doxologia.ro.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea