Lasata Secului pentru Postul Pastelui 2025 are loc pe 2 martie, marcand inceputul uneia dintre cele mai importante perioade de pregatire spirituala pentru crestini.
Aceasta zi este ultima in care se mai pot consuma alimente de dulce, inainte de intrarea in Postul Mare, care dureaza 40 de zile si se incheie cu Invierea Domnului. Lasata Secului este insotita de numeroase traditii si superstitii, menite sa asigure bunastare, sanatate si protectie impotriva raului.
Ce inseamna Lasata Secului si de ce este importanta?
Termenul „Lasata Secului” provine din traditia crestina si semnifica „renuntarea la mancarurile de dulce”, in special carne, branzeturi, oua si lactate, inainte de inceperea postului. Aceasta zi este un moment de tranzitie, in care credinciosii se pregatesc atat fizic, cat si sufleteste pentru perioada de post si rugaciune.
In calendarul ortodox, Postul Pastelui incepe pe 4 martie 2025, dupa ce, pe 2 martie, crestinii sarbatoresc Lasata Secului de branza, iar pe 3 martie este Lunea Curata, prima zi de post propriu-zis.
Traditii si obiceiuri de Lasata Secului
Lasata Secului este marcata de o serie de obiceiuri populare, transmise din generatie in generatie, fiecare avand o semnificatie speciala.
1. Masa de Lasata Secului – ultima zi cu bucate de dulce
In aceasta zi, familiile se reunesc pentru a lua ultima masa imbelsugata inainte de post. Pe mese se pun preparate traditionale precum:
Placinte cu branza – simbol al abundentei si al belsugului;
Pasca sau cozonaci – pentru prosperitate in casa;
Carne de pui sau porc, alaturi de branzeturi si oua – ultimele alimente consumate inainte de restrictiile postului.
Dupa aceasta zi, in casele credinciosilor nu se mai consuma produse de origine animala, iar bucatariile sunt curatate si pregatite pentru perioada de post.
2. Focurile de Lasata Secului – protectie impotriva spiritelor rele
In multe zone din tara, oamenii aprind focuri ritualice in curti sau pe dealuri, pentru a alunga spiritele rele si a marca inceputul unei perioade de purificare. Tinerii sar peste foc, iar batranii spun rugaciuni, crezand ca astfel vor avea parte de un an lipsit de necazuri.
3. Spalatul vaselor si curatenia generala
Se spune ca in ajunul postului, toate vasele din bucatarie trebuie bine curatate pentru a indeparta orice urma de grasime sau alimente de dulce. In unele gospodarii, se face si o curatenie generala in casa, pentru a incepe postul intr-un mediu purificat.
4. Jocurile si petrecerile de Lasata Secului
In satele romanesti, Lasata Secului era si o zi de sarbatoare si voie buna, mai ales pentru tineri. Se organizau hore, jocuri si dansuri populare, iar femeile pregateau mancaruri speciale pentru comunitate.
In unele regiuni, exista obiceiul ca batranii sa le dea tinerilor o bucata de placinta sau o lingura de mancare, spunandu-le ca „asa va fi anul lor – bogat sau sarac”.
Superstitii legate de Lasata Secului
Ziua de Lasata Secului este considerata una plina de semnificatii, iar oamenii respecta mai multe superstitii pentru a se feri de ghinion si necazuri:
Nu se da nimic din casa – Se spune ca cine da un obiect sau o bucata de mancare in aceasta zi isi „da norocul” si va avea pagube financiare.
Se arde o lumanare la apus – pentru a avea liniste sufleteasca si a-i proteja pe cei plecati dintre noi.
Nu se lasa farfuriile goale pe masa – Se crede ca daca masa ramane goala in aceasta zi, anul ce urmeaza va fi lipsit de belsug.
Se leaga gura la gaini – In unele sate, gospodarii pun un fir de ata rosie pe clanta usii sau leaga gura gainilor cu o ata, pentru ca pasarile sa faca oua tot anul si sa nu fie mancate de pradatori.
Se consuma un ou fiert – Traditia spune ca, daca mananci un ou intreg la ultima masa inainte de post, vei avea sanatate si putere tot anul.
Cand incepe Postul Pastelui 2025 si cat dureaza?
Postul Pastelui este cel mai lung si mai aspru dintre toate posturile randuite de Biserica Ortodoxa. In 2025, acesta incepe pe 4 martie si se incheie in noaptea de 19 spre 20 aprilie, cand crestinii sarbatoresc Invierea Domnului.
Acest post presupune renuntarea la carne, lapte, oua si alte produse de origine animala, fiind o perioada de purificare atat trupeasca, cat si sufleteasca.
Lasata Secului pentru Postul Pastelui 2025, sarbatorita pe 2 martie, marcheaza inceputul unei perioade importante de reflectie si curatire spirituala. Cu obiceiuri stravechi, mese imbelsugate si ritualuri menite sa alunge raul, aceasta zi ocupa un loc special in traditia romaneasca.
Respectarea traditiilor si superstitiilor poate aduce noroc, sanatate si belsug in anul ce urmeaza, oferind o pregatire potrivita pentru Postul Mare si Sarbatoarea Invierii.