Spiritualitate

#biserica sf ilie grant #istorie

Istoria Bisericii Sf. Ilie Grant, care deserveste cartierele Crangasi si Giulesti din sectorul 6 al Capitalei

Nu sunt multe alte cladiri, fie ele monumente istorice sau adevarate simboluri cu importanta locala ori nationala, care sa ii uneasca pe oameni si sa ii faca sa simta faptul ca apartin unei comunitati, precum sunt bisericile. Este si cazul Bisericii Sfantul Ilie Grant, care deserveste cartierele Crangasi si Giulesti din Sectorul 6 al Capitalei si reuseste sa ii stranga laolalta pe credinciosii din zona atat datorita reprezentantilor sai, mai exact preotii care slujesc acolo, cat si prin prisma istoriei indelungate a lacasului de cult. Citind articolul in continuare, veti afla povestea acesteia, spusa de una dintre firmele de pompe funebre cu care colaboreaza.

 

Conform Casei Bucur, care ofera servicii funerare in Crangasi si cartierul Giulesti, Biserica Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost construita, intre anii 1903 si 1908, pe un teren donat de mostenitorii familiei Grant, de unde si denumirea. Constructia a fost executata in stil bizantin, pictorul Ion Simionescu fiind responsabil de catapeteasma si cele 12 icoane praznicare. Tarnosirea (adica ritualul de inaugurare si sfintire) a avut loc pe data de 16 septembrie 1918, in prezenta unui sobor de preoti, in frunte cu P.S. Episcop Meletie Galateanul, delegat al I.P.S. Mitropolit Primat Dr. Conon Aramescu-Donici.

De-a lungul celor peste 100 de ani de existenta, Biserica Sf. Ilie Grant a trecut prin nenumarate incercari, cele mai importante fiind cutremurele din anii 1940, 1977, 1986 si 1990, dar si bombardamentele din anul 1944. Toate acestea si-au lasat amprenta asupra constructiei in sine, pictura in ulei avand cel mai mult de suferit. Totodata, lacasul de cult a trecut cu bine si peste perioada comunista (1947-1989). Dupa Revolutie, biserica si anexele sale au fost restaurate, un mare merit avandu-l pictorita Elisabeta Ursu, care a executat frescele. De asemenea, au fost refacute, inlocuite sau modernizate vitraliile, cancelaria parohiala, camera de ars lumanari, mobilierul, incalzirea centrala etc.

Conform firmei de pompe funebre din Giulesti si cartierul Crangasi, binecuvantarea pentru toate aceste innoiri a fost data de P.F. Patriarh Teoctist, pe data de 20 iulie 1997, chiar in ziua hramului lacasului de cult. O alta figura marcanta a locului a reprezentat-o preotul Vasile Bria, care a slujit in acest sfant locas nu mai putin de 35 de ani, intre 1975 si 2010, prinzand astfel si una dintre cele mai tulburi perioade pentru istoria crestinismului din Romania, mai exact regimul comunist.

Biserica Sf. Ilie Grant, care deserveste locuitorii din cartierele Giulesti si Crangasi si cu care colaboreaza firma de servicii funerare Casa Bucur, este situata in imediata apropiere a Podului Grant si a noului Stadion Giulesti, mai precis pe Strada George Mihai Zamfirescu, la mica distanta de statia de metrou Crangasi si pe traseul tramvaiului 41.

Datoria unei firme profesioniste de pompe funebre, precum Casa Bucur, este nu numai aceea de a furniza produse si servicii funerare complete, ci si informatii utile. Printre acestea, se numara detalii despre Legea funerara, facilitatile acordate de stat (spre exemplu, ajutorul de inmormantare), dar si lista completa a bisericilor si cimitirelor din Bucuresti si judetul Ilfov.

FOTO: wikipedia.org

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea