Spiritualitate

#pregatire spirituala #preotul vasile ioana #vasile ioana #postul craciunului #post

Indemnul preotului Vasile Ioana la inceputul postului Craciunului. Cum sa te pregatesti spiritual pentru aceasta perioada

 

Postul Craciunului, care precede cea mai importanta sarbatoare crestina, a inceput pe 15 noiembrie si se va incheia pe 24 decembrie. Aceasta perioada de 40 de zile este vazuta de preoti ca un timp de reflectie, purificare si apropiere de Dumnezeu.

Regulile postului Craciunului

Conform traditiei, in timpul postului nu se consuma alimente „de dulce”, precum carne, oua, lapte, branza sau derivatele acestora. Totusi, in anumite zile, exista dezlegari la peste, considerate momente de alinare si bucurie. Preotul Vasile Ioana, paroh al bisericii „Sfantul Nicolae Dintr-o Zi” din Bucuresti, subliniaza ca aceasta perioada nu este doar despre renuntarea la anumite alimente, ci mai ales despre curatarea sufleteasca.

“Fiecare mare sarbatoare este precedata de o perioada de asteptare, asa cum si in Vechime oamenii l-au asteptat pe Mesia sa salveze lumea de rau si de pacat. Pentru crestini, postul Craciunului este, de fapt, o perioada de asteptare, de liniste, inainte de marea sarbatoare de Craciun.

Este un timp ce poate fi petrecut prin momente de curatare sufleteasca si trupeasca datorita slujbelor de spovedanie si impartasanie, deoarece acestea sunt caile de purificare.

Fiecare credincios este asteptat, in toata perioada postului Nasterii Domnului, sa vina la biserica, sa participe la slujbe, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca”, a explicat preotul Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfantul Nicolae Dintr-o Zi” din Bucuresti, potrivit digi24.ro.

Indemnul preotului: bunatatea si milostenia, valori permanente

Preotul mai subliniaza ca, desi postul Craciunului este considerat unul de asprime mijlocie, fiind mai bland fata de cel al Pastelui, esenta sa sta in pregatirea spirituala si in faptele bune.

“Postul Craciunului este considerat un post de asprime mijlocie, un post al bucuriei si milosteniei, mai bland fata de postul Pastelui. Nu se consuma in aceste 40 de zile alimente de dulce, carne, branza, lapte, oua si alte derivate ale acestora, precum smantana, mezeluri sau produse care contin aceste ingrediente, insa exista multe zile cu dezlegare la peste in post.

Aceste zile sunt denumite drept perioade de alinare, de mangaiere, in care credinciosii pot consuma peste. Moral vorbind, omul nu este chemat decat in perioada postului sa fie bland si bun, ci permanent, asa ca indemnul meu catre credinciosi este sa vina la biserica, sa se spovedeasca, sa se impartaseasca si sa fie buni cu toti cei din jurul lor in fiecare zi”, a mai precizat preotul.

Pe langa renuntarea la alimentele de dulce, preotul incurajeaza credinciosii sa participe activ la viata bisericeasca, sa se roage, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Aceste actiuni contribuie la o adevarata purificare a sufletului si trupului, pregatindu-te pentru marea sarbatoare a Nasterii Domnului.

Postul Craciunului este, asadar, o invitatie la introspectie, la fapte bune si la apropierea de credinta, toate acestea aducand pace si bucurie in sufletul fiecaruia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea