INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Spiritualitate

#capitala # postul mare # denii #saptamana deniilor #slujba

Incepe saptamana Deniilor din Postul Mare: Cand vor avea loc primele slujbe si semnificatia profunda a acestora pentru credinciosi

Primele Denii din Postul Mare al Pastelui incep saptamana aceasta. Mai exact, miercuri si vineri, slujbele urmand sa aiba loc incepand cu ora 16:00.

Crestinii ortodocsi participa, in saptamana a cincea din Postul Mare, la primele slujbe numite Denii din parcursul anului bisericesc: Denia Canonului Mare - miercuri si Denia Acatistului Bunei Vestiri - vineri. La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, aceste slujbe vor fi oficiate incepand cu ora 16:00. Aceste ceremonii sunt considerate momente de profunda rugaciune si reflectie asupra invataturilor crestine.

Denia de miercuri seara va fi savarsita de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploiesteanul, iar cea de vineri seara de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Timotei Prahoveanul.

Ce semnificatie au aceste slujbe? Diferenta dintre deniile din Postul Mare si cele din Saptamana Patimilor 

Deniile din saptamana a cincea a Postului Mare au o randuiala diferita de a celor din Saptamana Patimirilor, slujba de miercuri seara incluzand Canonul Mare al Sfantului Andrei Criteanul, iar cea de vineri seara Acatistul Bunei Vestiri.

Canonul Mare al Sfantului Andrei Criteanul este un canon de pocainta, un imn liturgic lung alcatuit din noua cantari, compuse, la randul lor, din peste 250 stihiri scurte de pocainta, ritmate de invocatia: "Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!", cerere care aminteste de rugaciunea vamesului din prima duminica a perioadei Triodului.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citeste pe fragmente in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti in zilele de luni, marti, miercuri si joi, in cadrul Slujbei Pavecernitei. In intregime, el se citeste miercuri seara in saptamana a cincea a Postului Pastelui.

Acatistul Bunei Vestiri este cel mai vechi acatist, prima creatie a genului.

Termenul acatist provine din greaca si inseamna "care sta in picioare", aratand modul in care se participa la aceste rugaciuni. Prin acatiste se cere ocrotire si ajutor pentru cei care se roaga. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea