Spiritualitate

#Serafimii #puterile ceresti #Heruvimi #ierarhia cereasca #ingeri

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia: Ierarhia cereasca, pe intelesul tuturor

Dupa gradul de sfintenie a ingerilor, se poate vorbi de o ierarhie cereasca. Sfanta Scriptura ne spune ca sunt noua cete ingeresti si trei ceruri (I Cor. 12,2), conform cu descoperirea avuta de Sfantul Apostol Pavel. Iar Sfantul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfantului Apostol Pavel, spune ca ingerii se impart in noua cete, fiecare avand numele si misiunea sa.

Cele noua cete ingeresti se impart in trei ierarhii sau grupe.

Prima ierarhie ingereasca

Ierarhia cea mai aproape de Prea Sfanta Treime este formata din Serafimi, Heruvimi si Tronuri.

Serafimii

Marele Prooroc Isaia spune ca „serafimii stau inaintea lui Dumnezeu, fiecare avand cate sase aripi” (Isaia 6,2). Ei sunt in chipul focului, precum spune Sfantul Prooroc Daniil: „S s-a asezat cel vechi de zile; imbracamintea lui era alba ca zapada; iar parul capului Sau curat ca lana; tronul Sau, flacari de foc; rotile Lui, foc arzator: Un rau de foc se revarsa si iesea din el” (Daniil 7,9).Iar Sfantul Prooroc David zice: „Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc” (Psalm 103, 5).

Serafimii ii aprind pe oameni cu focul dragostei dumnezeiesti, precum si numele lor ii arata, pentru ca in limba ebraica, „Serafim” se traduce „cel ce aprinde” sau „cel ce incalzeste”.

Heruvimii

Dupa Serafimi, stau inaintea lui Dumnezeu inteleptii Heruvimi, cei cu ochi multi, care mai mult decat alte cete de mai jos, stralucesc neincetat cu lumina intelegerii si a cunostintei de Dumnezeu.

Heruvimii, fiind luminati in tainele lui Dumnezeu, ale cunostintei adancului si intelepciunii lui divine, lumineaza cu lumina lor si pe ceilalti ingeri si pe oamenii credinciosi. Pentru ca insusi numele de „Heruvim”, in limba ebraica se talcuieste „multa intelegere” sau „revarsare de intelepciune”.

Prin Heruvimi se revarsa intelepciunea dumnezeiasca si se da ochilor sufletesti ai oamenilor, luminare spre cunostinta lui Dumnezeu (Iezech. 1,28).

Tronuri

Ceata a treia ingereasca, numita a Tronurilor, sta inaintea celui ce sade pe scaun prea inalt (Isaia 6, 1). Se numesc asa, caci pe dansii, ca pe niste scaune intelegatoare, se odihneste Dumnezeu, precum scrie Sfantul Maxim Marturisitorul; adica nu cu Fiinta, ci cu slujirea si cu darul.

A doua ierarhie ingereasca

Cea de-a doua ierahie ingereasca este formata din ceata Domniilor, a Puterilor ceresti si ceata Stapaniilor.

Domnii

 

Ceata Domniilor poarta acest nume pentru ca ingerii din aceasta ceata domnesc peste ceilalti ingeri care se afla mat jos de ei. Ceata ingereasca a Domniilor revarsa peste oamenii care sunt pusi de Dumnezeu ca stapanitori, puterea stapanirii cu buna intelegere si a iconorniei cele intelepte, ca sa domneasca bine si cu dreptate peste tarile incredintate lor.

Acesti ingeri ii ajuta pe oameni sa-si stapaneasca simturile si sa-si smereasca patimile cele fara de randuiala, supunand pe trup duhului.

Puterile ceresti

Ceata Puterilor Ceresti implineste fara odihna voia cea tare si puternica a lui Dumnezeu, stapanind si ocarmuind planetele si stelele universului. Aceasta ceata ingereasca da oamenilor darul proorociei si darul facerii de minuni si ii ajuta pe crestini sa rabde cu tarie necazurile vietii si sa implineasca poruncile lui Hristos.

Stapanii


Ceata Stapaniilor se numeste asa, pentru ca acesti ingeri au mare stapanire peste diavoli. Ei risipesc puterea diavolilor si-i izbavesc pc oameni, ca sa nu cada in ispitele cele cumplite care ii duc la moarte si la osanda cea vesnica a iadului.

A treia ierarhie ingereasca


A treia ierahie ingereasca, cea mai apropiata de oameni, este formata din ceata incepatoriilor, ceata Arhanghelilor si ceata ingerilor.

Incepatorii

Ceata ingereasca a incepatoriilor poarta acest nume pentru ca ingerii care fac parte din ea au stapanire peste ingerii ce se afla sub ascultarea lor, facandu-le cunoscuta voia lui Dumnezeu.

Ceata incepatoriilor are misiunea de a indrepta toata lumea; acesti ingeri pazesc hotarele tarilor, tronurile imparatilor; pazesc hotarele neamurilor, orasele, cetatile, satele, bisericile, preotii si ierarhii. Ei ajuta popoarele si bisericile sa faca voia lui Dumnezeu.

Arhangheli

Ceata Sfintilor Arhangheli are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi proorocirile cele inalte ingerilor si prin ei, oamenilor.

Sfantul Grigorie Dialogul zice despre Arhangheli: „Acestia sunt cei care inmultesc sfanta credinta ortodoxa intre oameni, luminand mintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii si descoperindu-le tainele credintei”.

Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte si stau inaintea tronului slavei lui Dumnezeu.

Acestia sunt: MIHAIL, GAVRIIL, RAFAIL, URIIL, SALATIIL, EGUDIIIL si VARAHIL.

Fiecare Arhanghel are o misiune de indeplinit.

Ingerii

Ultima ceata ingereasca si cea mai aproape de oameni este ceata ingerilor: Acestia vestesc oamenilor tainele lui Dumnezeu si vointele Lui, povatuindu-i sa traiasca in dragoste, in fapte bune crestine si in dreptate, implinind intru toate voia Domnului. 

Caci de la dumnezeiescul Botez, fiecare crestin are un INGER PAZITOR. 

Pe crestinii cei buni, ingerii ii ajuta sa nu cada, iar pe cei cazuti ii ridica, prin pocainta si spovedanie si niciodata nu ne lasa pe noi, desi de multe ori gresim.

Sursa foto: schitulsfilie.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea