Spiritualitate

#Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti #Catedrala a Mantuirii Neamului sfintire #Catedrala a Mantuirii Neamului

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia: De ce avem nevoie de o Catedrala a Mantuirii Neamului?

In Anul Centenarului (care comemoreaza implinirea a 100 de ani de la Marea Unire a provinciilor istorice romanesti si desavarsirea satului national roman), probabil singurul eveniment cu valoare de simbol national il reprezinta finalizarea si sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti.

Catedrala va avea doua hramuri: Inaltarea Domnului (zi in care sunt pomeniti eroii romani din toate timpurile) si Sfantul Apostol Andrei (increstinatorul neamului romanesc, in secolul intai dupa Hristos).

De ce sa construim o catedrala mareata?

Ideea de a construi o catedrala, un templu maret, ca simbol al credintei poporului in Adevaratul Dumnezeu, ca si casa a Domnului pe pamant (loc al salasluirii Duhului Sfant), dar si loc a al savarsirii cultului public, a aparut la evrei – poporul ales – in vremea Imparatului Solomon. Templul lui Solomon a fost construit in sapte ani si jumatate si a fost finalizat in anul 960 inainte de Hristos.

Dupa 400 de ani a fost distrus de babilonieni, iar acestia au deportat poporul evreu in Babilon.

Dupa 70 de ani de robie, regele persan Cirus cucereste Babilonul, elibereaza poporul evreu care, imediat ce ajunge in Tara Sfanta, recladeste Al Doilea Templu, pe ruinele celui dintai.

Si acesta va fi distrus, in anul 70 dupa Hristos.

Singura relicva pastrata din Marele Templu este Zidul Plangerii, cel mai sfant loc de inchinare pentru evrei.

Anul acesta, in 2018, se implinesc 70 de ani de la proclamarea Statului Israel si, similar cu momentul eliberarii din Babilon si reconstruirii celui de al Doilea Templu, evreii din toata lumea si-au dorit cu ardoare ridicarea, pentru a treia oara, a Templului din Ierusalim – acesta reprezentand chiar simbulul identitatii nationale a evreilor din toate timpurile.

Imperiul Bizantin – Imperiul Roman de Rasarit - a dainuit intre anii 330 – 1453. Imparatul Constantin a ridicat Catedrala Sfanta Sofia in anul 325, dar aceasta a fost distrusa intr-un incendiu si apoi reconstruita de trei ori. Forma finala i-a fost data in vremea Imparatului Iustinian, in anul 527, imparatul dorindu-si pentru crestinatate o catedrala absolut maiestuoasa, fara egal in lume, care sa transmita tuturor - si posteritatii, ideea de putere a Imperiului Roman, crestin.

Nici turicii nu au distrus-o, la cucerirea Constantinopolului, ci, impresionati de maretia ei, au transformat-o in moschee.

Pana in zilele noastre, Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul reprezinta una dintre cele mai importante constructii ecleziastice ale lumii.

In zilele noastre, Rusia: la 25 decembrie 1812, in ziua in care ultimii soldati ai lui Napoleon au parasit Moscova, tarul Alexandru I a emis un decret care ordona ridicarea Catedralei Mantuitorului „pentru a semnifica recunostinta noastra fata de Pronia Divina pentru salvarea Rusiei de la osanda care o umbrise si pentru a pastra memoria eforturilor nemaiauzite, a loialitatii si a dragostei de credinta si de tara manifestate in aceste vremuri grele de poporul rus.”

Catedrala Mantuitorului din Moscova, construita de tarii rusi si dinamitata de Stalin in anul 1934, a fost reconstruita din temelii si resfintita in anul 2000, ca cea mai mare catedrala a ortodoxiei (capacitate de 10.000 persoane, suprafata de 4900 mp).

Georgia este a treia tara din lume care a declarat crestinismul religie de stat, in anul 337. In anul 1989, dupa destramarea URSS si declararea independentei Georgiei, Patriarhul Georgiei, impreuna cu autoritatile din capitala, au anuntat un concurs international de proiecte, pentru construirea Catedralei din Tbilisi, cu scopul de a comemora 1500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Georgiene si 2000 de ani de la Nasterea Mantuitorului. Noua catedrala, inchinata Sfintei Treimi, devenita simbol national si de renastere spirituala a Georgiei dupa perioada comunista, a fost sfintita in anul 2004 si este de asemenea o constructie grandioasa, care poate cuprinde 10.000 de participanti, pe o suprafata de 3000 mp.

Si exemplele ar putea continua, ideea fiind aceea ca intotdeauna catedrala nationala a reprezentat nu doar locul oficial al cultului public, cat mai ales esenta spiritualitatii si a nazuintelor majore, de neam, ale poporului care a construit-o.

Cand a aparut ideea construirii Catedralei Mantuirii Neamului Romanesc?

Ideea ridicarii unei Catedrale reprezentative pentru spatiul romanesc a aparut imediat dupa dobandirea independentei de stat in urma razboiului din 1877-1878, atunci cand s-a constatat ca nici o biserica din Bucuresti nu era suficient de incapatoare pentru a gazdui pe toti cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.

Dupa proclamarea Romaniei ca Regat, Regele Carol I inainteaza Camerei Legislative un proiect de lege privitor la construirea unei Catedrale ortodoxe in Capitala, data de 20 mai 1882, data votarii Legii 1750 in Senat, fiind considerata ziua de start a proiectului.

Imediat dupa Marea Unire de la 1918, Mitropolitul Primat Miron Cristea (devenit Patriarh in 1925), a mers in audienta la Regele Ferdinand pentru a-l ruga sa sprijine proiectul. S-a decis si asupra locului de la baza Dealului Mitropoliei (actuala Piata a Unirii) care a fost sfintit in 11 mai 1929.

Demersurile s-au oprit din cauza crizei economice, a celui de-Al Doilea Razboi Mondial si apoi din cauza instaurarii regimului comunist in Romania.

Patriarhul Teoctist a fost cel care a relansat proiectul de ridicare a unei Catedrale Nationale, in acest sens sfintind o cruce, in data de 5 februarie 1999, ca piatra de temelie a viitoarei catedrale, in locul din Piata Unirii pe care-l sfintise anterior si Patriarhul Miron Cristea.

Intre timp, amplasamentul a fost schimbat, fiind stabilit in 2005 pe Dealul Arsenalului, pentru cele cinci biserici „rastignite”, dintre care trei (Alba Postavari, Spira Veche si Izvorul Tamaduirii) au fost demolate, iar doua (Schitul Maicilor si Mihai Voda) au fost translate de catre regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului. Proiectul a fost asumat si de stat prin legea 376/2007.

Slujba de asezare a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii Catedralei Nationale, pe terenul din Calea 13 Septembrie, a avut loc in 29 noiembrie 2007, fiind oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, cel de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

La sfarsitul anului 2010 au inceput lucrarile de constructie a Catedralei Mantuirii Neamului.

Catedrala Nationala este astazi construita in proportie de 95%, stadiul „la rosu”, urmand ca in viitorul apropiat sa fie finalizate cupolele si turla Pantocrator.

De ce avem nevoie de o Catedrala a Neamului Romanesc?

Pentru ca mai avem idealuri... Asteptata sa fie construita inca din 1877, dorita de multi intelectuali romani (Mihai Eminescu, Ioan Slavici), dar si de conducatori de stat (Carol I, Ferdinand I), Catedrala reprezinta un simbol al libertatii, al eliberarii de sub robia altor popoare, al jertfei inaintasilor nostri. Un simbol de neam.

„Suntem datori sa ridicam in Capitala tuturor Romanilor… Biserica Mantuirii Neamului ca simbol al unitatii sufletesti a intregului neam” – Regele Ferdinand (10 mai 1920).

„Catedrala Nationala este simbolul unitatii noastre istorice” – Ioan Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane (Ziarul Lumina, in 5 noiembrie 2018).

„Catedrala Mantuirii Neamului este un mandat primit de la inaintasi” – Patriarhul Daniel (basilica.ro, in 26 decembrie 2017).

In Anul Centenar al unirii tuturor romanilor, in care societatea romaneasca pare a fi mai dezbinata ca oricand, sa salutam efortul Bisericii Ortodoxe Romane de a ne darui o Catedrala a Mantuirii Neamului Romanesc, simbol al identitatii noastre nationale si spirituale!

Va invitam sa participanti la slujba de sfintire a Catedralei Mantuirii Neamului si la Sfanta Liturghie de duminica 25 noiembrie 2018, ora 10:30, oficiata in prezenta  PF Patriarh Daniel, a Sanctitatii Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic (de Constantinopol) si a multime de invitati.
Dupa Citirea Sfintei Evanghelii, ca si la sfarsitul Sfintei Liturghii, va predica Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic (Constantinopol).
De asemenea, IPS Hrisostom de Patra (Grecia) va sustine un cuvant de binecuvantare. 
Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va sustine un Cuvant de multumire.
Dupa slujba Sfantei Liturghii, credinciosii se pot inchina in altarul Catedralei Nationale. 
Tot duminica, la ora 18:00, in Catedrala Nationala se va oficia slujba de priveghere in cinstea Sfantului Apostol Andrei, iar la Sala Palatului va avea loc un concert organizat de Patriarhia Romana, sustinut de Grupul Psaltic Tronos, Orchestra reprezentativa a Armatei si Orchestra Natiopnala Lautarii din Chisinau.

Dumnezeu sa ajute tuturor romanilor!

Sursa foto: catedralaneamului.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea