Spiritualitate

#sfantul pantelimon #calendar crestin-ortodox #sarbatoare

Expertul Acasa.ro, Protosinghel Isaia: Ce nu stiai despre Sfantul Pantelimon

Sangele uscat si amestecat cu pamanat, luat la momentul decapitarii Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, este pastrat de secole intr-un recipient de sticla in Domul din Ravelo (Amalfi) . Dar in fiecare an, in 27 iulie – ziua de pomenire a Sf Mare Mucenic Pantelimon - aceasta substanta uscata, sangele sau, isi schimba culoarea din maro in rosu purpuriu si se lichefiaza.

La Ravello sangele marelui Mucenic Pantelimon ramane in stare lichida inca 6-7 saptamani dupa data de 27 iulie, dupa care revine la starea sa de substanta solida, de culoare maro, pentru restul anului.
Din punct de vedere stiintific nu exista explicatie pentru fluidizarea periodica (anuala) a sangelui recoltat de 17 secole, uscat, aflat in afara unui organism viu. Fenomenul este in contradictie cu legile biologiei, chimiei sau fizicii, singura explicatie fiind aceea ca este vorba de un miracol crestin.  Biserica Ortodoxa Rusa din diaspora organizeaza slujire ortodoxa de sarbatoarea Sf Pantelimon in Domnul din Ravello la data de 9 august (stil vechi).

Intre secolele IX si XI, locuitorii din Ravello - pe atunci mare putere maritima si comerciala – au facut comert cu Constantinopole-ul si Antiohia. Circumstantele si momentul aducerii moastelor Sf Pantelimon pe coasta amalfiteana raman un mister (schimb de daruri, furt, prada de razboi?)

Legenda spune ca o femeie din Nicomidia a luat pamantul din locul in care Sf Mare Mucenic Pantelimon a fost decapitat si l-a pastrat in casa sa. Cativa comercianti din Republica Amalfi au aflat si au reusit sa ia sfintele moaste, sangele mucenicului lui Hristos. In drumul spre casa s-a declansat o furtuna si ei au fost nevoiti sa isi gaseasca refugiul in Ravello. Cand vremea s-a imbunatatit ei au plecat din nou pe mare, dar o alta furtuna, mai violenta, s-a abatut asupra vasului lor. Astfel, ei s-au gandit sa lase sfintele moaste in acest oras ( data aproximativa : intre secolele X si XI).

Ravello, aflat la 365 m deasupra Marii Mediterane, cu cei 2500 locuitori ai sai de azi, reprezinta comoara ascunsa a celebrei coaste amalfitene,  traseul cu cele mai pitoresti peisaje din Italia. Istoria sa milenara, panorama aeriana deasupra marii, festivalul de muzica clasica, dar si sfantul patron al orasului, Sf Pantelimon – cu catedrala care i-a fost inchinata in sec XI si in care se afla recipientul de sticla cu sangele sau -  reprezinta tot atatea argumente pentru a fi cautat de turisti si pelerini.

 
Sfantul Mare Mucenic Pantelimon

Tanarul medic Pantoleon, nascut in anul 275 in Nicomidia dintr-un tata senator pagan si o mama crestina, a devenit atat de renumit, incat chiar Imparatul roman Maximian intentiona sa il ia la palat, ca medic personal. Insa intalnirea medicului cu Sfantul Ermolae avea sa ii schimbe acestuia viata: Sf Ermolae l-a invatat ca numai singur Hristos, Doctorul cel adevarat, poate sa aduca mantuirea, fara leacuri si fara plata. Cu inima plina de bucurie, Pantoleon a inceput sa il viziteze zilnic pe Ermolae si a aflat astfel tainele credintei crestine.

Intr-o zi a gasit pe drum un copil mort, muscat de o naparca. Dorind sa probeze cele aflate de la batranul Ermolae, el a chemat in ajutor numele lui Hristos si indata copilul a inviat, iar naparca a murit. Din acel moment, convins de atotputernicia lui Iisus, a cerut sa fie botezat, dar a ramas crestin in ascuns.

La tatal lui senator a venit intr-o zi un orb, care l-a implorat pe tanarul doctor sa il vindece. In fata tatalui sau, Pantoleon a invocat numele lui Hristos, iar orbul si-a recapatat si vederea trupeasca si pe cea a sufletului, cerand sa fie botezat intru numele Domnului nostru Iisus! Tatal tanarului medic s-a convertit si el la crestinism, vazand aceasta minune!

Dupa moartea parintilor sai, Pantoleon si-a impartit toata averea saracilor si a continuat sa vindece bolile trupesti si sufletesti cu puterea Domnului, neprimind nici o plata pentru aceasta (doctor fara de arginti). Confratii sai medici, plini de invidie, l-au denuntat ca fiind crestin si astfel imparatul a fost nevoit sa ii ceara sa aleaga intre lepadarea de credinta in Iisus si chinurile muceniciei. Intarit in credinta prin insasi aparitia Domnului, sub chipul batranul Ermolae: ”Nu te teme, copilul Meu, ca Eu sunt cu tine si iti voi fi in ajutor in tot ceea ce vei suferi pentru Mine!” Pantoleon a suferit multe si salbatice chinuri, dar Iisus l-a vindecat de fiecare data. Inaintea taierii capului Sfantului Mucenic, acesta a auzit din cer un glas care i-a spus:   "Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sint deschise, cununa ta e pregatita. Tu vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor, de aceea numele tau nu va mai fi Pantoleon ci Pantelimon" (care inseamna "prea milostiv") . A trecut la Domnul in anul 303, la 28 de ani.

De atunci, Moastele Sfântului Pantelimon nu au incetat sa savârseasca vindecare si sa aduca harul lui Hristos, singurul Doctor al sufletelor si trupurilor, al tuturor celor care se apropie de El cu evlavie.

Sfantul Mare Mucenic Pantelimon este ocrotitorul medicilor si tamaduitorul bolnavilor si este venerat in toata lumea crestina ca doctor fara de arginti.

La Sfantul Munte Athos, singura manastire ruseasca poarta hramul Sfantului Pantelimon (manastirea a fost infiintata in sec XI de calugari greci, dar in anul 1765 a fost ctitorita din temelie de catre Domnul Moldovei, Scarlat Calimah).

Foarte multe biserici si asezaminte monahale isi sarbatoresc astazi hramul. Multe spitale si asezaminte sociale poarta numele Sf Pantelimon, doctor fara de arginti - cultul sau fiind foarte raspandit in intreaga lume.

Date de contact:
Protosinghel Isaia
Schitul Sfantul Iile Berzunti
Facebook: Schitul Sf Ilie Berzunti
Blog: schitulsfilie.blogspot.ro
Tel: 0744.96.75.62

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea