Spiritualitate

#icoana Maicii Domnului din Rusia # Icoana Maicii Domnului de la Tkhvin

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Icoana Maicii Domnului de la Tkhvin

Astazi pomenim una dintre cele mai iubite icoane ale Maicii Domnului din Rusia, mare facatoare de minuni, probabil pictata de Sf Ap si Evanghelist Luca in timpul vietii Maicii Domnului.

Scurt istoric

 
Icoana a aparut in mod miraculos, in aer, in nordul Rusiei - zona Tikhvin, in anul 1338, cu 70 de ani inaintea caderii Constantinopolului, apoi dovedindu-se cu martori ca ea provenea din capitala Bizantului. Icoana a ramas in Rusia la Tihvin, pana in anul 1941, cand , dupa o scurta perioada de ocupatie germana a zonei, nemtii s-au retras si au luat toate valorile pe care le gaseisera ( manastirea Tihvin fusese inchisa de puterea sovietica in 1920). 
 
La finele anului 1944 icoana a fost dusa la Chicago de catre preotul lituanian Ioan Garklavs, care va deveni mai apoi Arhiepiscopul Ioan de Chicago si Minneapolis. La moartea Arhiepiscopului Ioan, in 1982, acesta lasa cuvant ca icoana Maicii Domnului de la Tihvin sa fie inapoiata poporului rus, atunci cand se vor fi facut conditiile politice si economice necesare primirii acesteia.
 
Icoana Maicii Domnului a fost inapoiata Bisericii Ortodoxe Ruse in anul 2004. Icoana a fost transportata cu un avion special si a fost asigurata cu o suma imensa. Ea a fost intampinata pe aeroportul din Moscova de catre un grup de 116 de ierarhi si preoti, iar in capitala Rusiei zecile de mii de credinciosi veniti sa o intampine au blocat circulatia in zona Catdralei Mantuitorului. 
 
Dupa 60 de ani de exil, in iunie 2004 icoana Maicii Domnului Tihvinskaya a fost readusa acasa din catedrala Sfintei Treimi din Chicago in Rusia, insotita fiind de preotul Serghei Garklavs din SUA (păzitorul icoanei in Lumea Noua), de catre Primatul Bisericii Ortodoxe Americane, Mitropolitul Gherman si de catre Alexei II – patriarhul Moscovei si a intregii Rusii.
 
Icoana este zugravita dupa chipul Maicii Domnului, in timpul vietii sale, si poarta harul sau.
Imagini din manastirea din Tikhvin in sarbatoare (iunie 2014). In Rusia, albastrul este culoarea Maicii Domnului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea