Spiritualitate

#loc nastere Sfantul Ioan Botezatorul # EIN KAREM #sfantul ioan botezatorul

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: EIN KAREM, locul nasterii Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in casa parintilor sai, Preotul Zaharia si Elisabeta, in zona muntoasa a Iudeii - localitatea se numeste astazi Eik Karem si este cunoscuta sub numele de „Patria Sfantului Ioan Botezatorul".

In partea stanga a altarului bisericii franciscane se afla o mica pestera, care este cunoscuta ca fiind locul nasterii marelui prooroc, cel mai mare om nascut din femeie. Locul este marcat cu o inscriptie circulara in marmura: „Hic Precursor Domini natus est”,  aici s-a nascut Inaintemergatorul Domnului.

Scurt istoric

In secolul al V-lea, Patriarhia Ierusalimului a ridicat pe locul nasterii Sf Ioan Botezatorul o bazilica maiestuoasa, cu pardoseala in mozaic, refacuta apoi de catre cruciati in secolul al XII-lea, dupa care locul a fost pangarit de musulmani. Manastirea catolica Sfantul Ioan Botezatorul, asa cum arata ea astazi, este o constructie relativ noua, din a doua parte a secolului al XIX-lea, dar care pastreaza in stanga altarului o grota considerata a fi parte din locuinta Preotului Zaharia si locul in care s-a nascut Inaintemergatorul Domnului.

Proorocia facuta de Preotul Zaharia la nasterea fiului sau este inscrisa pe zidul manastirii in multe limbi, inclusiv in limba romana: „Binecuvantat este Domnul Dumnezeul lui Israel, ca a cercetat si a facut rascumparare poporului Sau; Si ne-a ridicat putere de mantuire in casa lui David, slujitorul Sau, Precum a grait prin gura sfintilor Sai prooroci din veac; Mantuire de vrajmasii nostri si din mana tuturor celor ce ne urasc pe noi. si sa faca mila cu parintii nostri, ca ei sa-si aduca aminte de legamantul Sau cel sfant; De juramantul cu care S-a jurat catre Avraam, parintele nostru, Ca, fiind izbaviti din mana vrajmasilor, sa ne dea noua fara frica, Sa-I slujim in sfintenie si in dreptate, inaintea fetei Sale, in toate zilele vietii noastre. Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preainalt te vei chema, ca vei merge inaintea fetei Domnului, ca sa gatesti caile Lui, Sa dai poporului Sau cunostinta mantuirii intru iertarea pacatelor lor, Prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Rasaritul cel de Sus, Ca sa lumineze pe cei care sed in intuneric si in umbra mortii si sa indrepte picioarele noastre pe calea pacii.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Cauta-ti perechea