Spiritualitate

#Sfantul Vasile Blajeni #catedrala Moscova # Catedrala Sfantului Vasile Blajenii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Catedrala Sfantului Vasile Blajenii, emblema Moscovei turistice

Marti, 2 august, il sarbatorim pe Sf Vasile Blajenii - Sf Vasile cel Nebun pentru Hristos, cel care a dat numele vestitei catedrale din Piata Rosie, emblema a Moscovei turistice.

Catedrala Sfantului Vasile

Nu ai cum sa ajungi in Moscova si sa nu vizitezi Catedrala Sf Vasile din inima Moscovei! Simbol al Rusiei ortodoxe, cu o arhitectura traditionala – cupole multicolore, in forma de bulbi de ceapa - catedrala aceasta a rezistat si in vremea comunista, cand Stalin a proiectat Piata Rosie (1930) iar arhitectul sau Lazar Kananovici a cerut sa fie demolata, aruncand catedrala de pe macheta pietei, pe motiv ca  reprezinta un obstacol in calea paradelor militare si a traficului. Atunci Stalin – cel care a dus o lupta deschisa cu ortodoxia si cu manifestarile religioase, facandu-se vinovat de moartea a milioane de rusi crestini si de daramarea celor mai multe dintre bisericile si manastirile ortodoxe din Uniunea Sovietica – a rostit celebra fraza: ”Lazare, pune-o la loc!”.

Catedrala a fost construita intre anii 1555 – 1561 de catre Ivan cel Groaznic, fiecare dintre cele noua turnuri asimetrice fiind ridicat in cinstea unei victorii a tarului impotriva tatarilor si fiind inchinat sfantului praznuit in ziua victoriei. Ultimul turn, cel central, a fost inchinat Sfantului Vasile cel Nebun pentru Hristos, contemporan cu Ivan cel Groaznic si pe care acesta il aprecia in mod deosebit. Acest turn – care adaposteste mormantul Sf Vasile Blajenii – a dat numele catedralei.

Sf Vasile cel Nebun pentru Hristos

Sf Vasile, facatorul de minuni din Moscova, a trait intre anii 1468 – 1557. S-a nascut intr-o familie simpla, de serbi, dar Dumnezeu l-a inzestrat inca din tinerete cu darul inainte vederii (pe cand era ucenic la un cizmar a spus unui client negustor ca peste un an nu va mai avea nevoie de incaltari – si intr-adevar, acesta a murit la scurt timp).

La 16 ani, Sfantul Vasile a ajuns la Moscova si si-a luat asupra sa greaua nevointa a nebuniei pentru Hristos. Umbla ca un cersetor, descult si vara si iarna si avea manifestari de comportament ciudate, neobisnuite, care la inceput i-au facut pe oameni sa creada ca este nebun – dar in acest fel el ascundea darurile clarviziunii, ale proorocirii, al facerilor de minuni pe care le primise, ca om al lui Dumnezeu.

Avea obiceiul sa sarute casele in care se faceau petreceri (spunand ca ingerii sunt alungati din aceste case, stau afara si el ii imbratiseaza) si sa arunce cu pietre in casele oamenilor evlaviosi (spunea ca in casele lor locuiesc ingerii, iar diavolii sunt afara si el ii loveste cu pietre). A prezis tot felul de evenimente istorice, printre care si incendierea Moscovei in 1547.

Tarul Ivan cel Groaznic il aprecia in mod deosebit si ii cauta compania, chiar daca era mereu mustrat de catre Vasile. La o Sfanta Liturghie la care au participat impreuna, Nebunul pentru Hristos l-a certat, zicandu-i ca nu a fost de fata – de fapt tarul fusese in biserica, dar se gandise la constructia viitorului sau palat. Alta data, la o masa la palatul tarului, Sf Vasile a aruncat pe geam trei pahare de vin, afirmand ca a stins un foc in Novgorod (aflat la 550 km distanta), ceea ce s-a si confirmat ulterior; in acelasi timp, in Novgorod a fost vazut un cersetor care a stins incendiul.

La trecerea sa la Domnul, in varsta de 88 de ani, insusi Tarul Ivan cel Groaznic impreuna cu fiii sai i-au purtat racla, rugandu-l sa se roage si in cer pentru ei. L-a inmormantat in centrul nou-construitei sale catedrale din inima Moscovei, care de atunci poarta numele Sfantului Vasile Blajenii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea