Spiritualitate

#Sfanta Maria Magdalena #sarbatoare #calendar crestin-ortodox

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Astazi este sarbatoare! Ce nu stiai despre Sfanta Maria Magdalena

Astazi vineri 22 iulie o sarbatorim pe Sfanta Maria Magdalena (Maria din localitatea Magdala, de langa Tiberias), cea dintai dintre femeile purtatoare de mir (mironosite), cea care L-a insotit pe Iisus pretutindeni, dupa ce Acesta a scos din ea sapte diavoli. Temandu-se de represaliile stapanirii romane de ocupatie, sfintii apostoli – prietenii Domnului – L-au abandonat pe Acesta la momentul rastignirii pe Cruce, dar Prea Sfanta Sa Mama, Sfantul Apostol Ioan, Sfanta Maria Magdalena si alte cateva femei mironosite L-au urmat pana la capat, cu mult curaj. Dupa Invierea lui Hristos, Maria Magdalena este cea care duce vestea cea mare apostolilor si tot ea este prima persoana careia I S-a aratat Mantuitorul nostru, dupa Inviere!

S-a inrosit oul!

Taditia spune ca, dupa Inaltarea la cer a Domnului, Maria Magdalena a plecat la Roma pentru a se plange de judecata nedreapta facuta lui Iisus de catre Pilat din Pont, guvernatorul roman din Iudeea. Ea s-a prezentat in fata Imparatului Imperiului Roman, Tiberius, cu un ou in mana, spunand ca daca ce afirma ea este adevarat – ca Iisus, Fiul lui Dumnezeu este nevinovat si a fost rastignit pe nedrept – oul se va inrosi.  Oul s-a inrosit, iar Pilat din Pont a fost destituit in anul 36 (dupa 3  ani de la Rastignirea Fiului lui Dumnezeu) si rechemat la Roma pentru proasta sa administratie. De la acest episod provine obiceul crestinesc de a inrosi ouale de Pasti...

In deriva pe Marea Mediterana

In jurul anului 40, Sfanta Maria Magdalena, impreuna cu alti prieteni ai Domnului – Marta si Maria, Salomeea mama Sfintilor Apostoli Ioan si Iacov, Maximin, orbul din Ierihon etc au fost arestati de stapanirea romana pentru ca aveau multa putere in raspandirea Cuvantului Evangheliei printre evrei si ”tulburau” cetatea cu vestea incomoda. Imbarcati pe un vapor fara vasle si fara carmaci si lasati sa pluteasca in deriva pe Marea Mediterana, au esuat in sudul Frantei de azi, in Provence – locul de unde incepe propavaduirea crestinismului in Europa. In masivul Sainte Baume (Pestera Sfanta) situat in sud-estul Frantei, intre Toulon si Marsilia, se afla pestera in care se spune ca Sfanta Maria Magdalena a trait in ultimii 30 de ani ai vietii sale, in penitenta, fiind hranita de catre ingeri si ridicata in varful stancii de sapte ori pe zi, pentru rugaciune. Cand i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, ea a fost dusa de ingeri in localitatea de la baza muntelui, unde Sf Maximin, unul dintre cei 70 de apostoli, ridicase o biserica. Acolo a fost impartasita si acolo a trecut la Domnul. Traditia ortodoxa vorbeste insa de Efes ca loc de inmormantare a Sfintei Maria Magdalena: la intrarea in pestera in care apoi au adormit cei sapte tineri.

Mana stanga a Sfintei Maria Magdalena este calda, vie...

Mana stanga a Sfintei Maria Magdalena se afla de secole in Muntele Athos, la Manastirea Simonos Petras, care o cinsteste pe Sfanta cea Intocmai cu Apostolii ca pe a doua fondatoare a manastirii. Dar cine se inchina si atige mana sa stanga are parte de o mare surpriza: aceasta mana este si acum calda si emana o aroma dulce, placuta...

"Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr", conform Sf Ap Pavel.

Si daca in acest fel a putut sa iubeasca Sfanta Maria Magdalena, este de mirare ca Domnul ii raspunde, pastrand de douazeci de secole caldura si mireasma mainii sale stangi, mana care a atins marginea vesmantului Domnului Iisus, dupa Inviere? LA MULTI ANI tuturor sarbatoritelor de astazi! Sa fiti iubite si sa iubiti, ca Sfanta Maria Magdalena!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea