Spiritualitate

#oua paste #paste #oua de paste

De ce trebuie sa pastrezi pana anul viitor un ou rosu, sfintit de Paste

Putini sunt cei care cunosc toate obiceiurile si traditiile de Paste. Unul dintre acestea spune ca toti credinciosii trebuie sa pastreze un ou rosu, sfintit la biserica, timp de un an de zile. Adica pana la Pastele urmator.

 

Despre ouale rosii se spune ca reprezinta viata si sanatatea, dar sunt, in acelasi timp, si simbolul rastignirii lui Iisus.

Desi in prezent vopsirea oualor s-a transformat intro arta, acestea avand numeroase culori si chiar senene, stim din popor ca ouale trebuie sa fie de culoare rosie, deoarece Maica Domnului a așezat coșul cu ouă lângă crucea pe care era rastignit Iisus, iar ouale au devenit rosii din cauza sangelui care picura pe acestea. Iisus vazand ca ouale s-au inrosit le-a spus celor prezenti: “De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”, potrivit stiridecluj.ro.

De ce trebuie sa pastrezi un ou rosu, sfintit de Paste

Credinciosii merg la biserica, in Sambata Mare, cu merinde pe care preotul le sfinteste. Printre acestea trebuie sa fie neaparat si ouale rosii. Unul dintre aceste oua nu trebuie spart sau consumat. Acesta trebuie pastrat pana la Pastele urmator.

Este foarte important ca oul pastrat sa fie rosu si sfintit de preot, in biserica.

In anul urmator, de Paste, acest ou se sparge. Daca oul este gol, se spune ca vei avea parte de mult noroc. In schimb, daca este plin, vei avea o viata linistita.

In schimb, in regiunea Moldovei, obiceiurile spun ca oul trebuie pastrat 40 de zile dupa Paste, apoi se va sparge. Daca oul spart nu are un miros urat, inseamna ca vei avea parte de un an bun.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea