Spiritualitate

#25 decembrie #sarbatorire craciun #craciun

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie? Ce semnificatie are aceasta sarbatoare

 

Craciunul este sarbatoarea favorita a tuturor copiilor, dar si a adultilor din intreaga lume.1 Iata cum a inceput Craciunul si de ce avem traditiile pe care le avem.

Multimi de oameni costumati si mergand din usa in usa cerand dulciuri si amenintand cu raul daca proprietarii nu se prezinta... suna ca de Halloween, nu? De fapt, acesta a fost un mod popular de a sarbatori Craciunul in Evul Mediu! Asa este, sarbatoarea noastra moderna - sarbatorita cu traditii de Craciun, cum ar fi cadourile si bradul si marcata de simboluri de Craciun, inclusiv stele si beteala - este departe de modul in care a inceput Craciunul.

Ce este Craciunul?

Craciunul este o sarbatoare crestina sacra anuala care comemoreaza nasterea lui Iisus Hristos. In timp ce multi oameni sarbatoresc Craciunul pentru a onora nasterea lui Iisus, acesta este, de asemenea, sarbatorit ca o sarbatoare culturala in intreaga lume.

Cand este Craciunul?

Craciunul este sarbatorit intotdeauna pe 25 decembrie, dar ziua saptamanii se schimba. Iata care sunt zilele saptamanii in care cade Craciunul in urmatorii cinci ani:

  • Duminica, 25 decembrie 2022
  • Luni, 25 decembrie 2023
  • Miercuri, 25 decembrie 2024
  • Joi, 25 decembrie 2025
  • Vineri, 25 decembrie 2026

De ce este Craciunul pe 25 decembrie?

Deci, de ce este Craciunul pe 25 decembrie in fiecare an? Multi oameni cred ca este pentru ca in acea zi s-a nascut Iisus, dar acest lucru este de fapt fals. Biblia nu spune cand s-a nascut, iar putinele indicii pe care le avem - cum ar fi pastorii care isi pazeau turmele afara - sugereaza ca s-ar putea sa fi fost primavara.

Abia dupa trei secole si jumatate de la nasterea lui Hristos a fost aleasa data de 25 decembrie pentru a-i sarbatori ziua de nastere. Papa Iulius I a ales data in anul 350 d.Hr., iar aceasta a fost oficializata in anul 529 d.Hr., cand imparatul roman Iustinian a declarat Craciunul ca fiind o sarbatoare civica. (Exista unele controverse in jurul acestei cronologii, iar cercetarile privind istoria crestina timpurie sunt in curs de desfasurare).

Data nu a fost aleasa la intamplare. Multi istorici cred ca atat papei, cat si imparatului le-a placut aceasta data, deoarece coincidea cu festivalurile pagane care celebrau solstitiul de iarna, care datau de secole. (Solstitiul de iarna are loc pe 21 sau 22 decembrie, in functie de an.) Combinarea Craciunului cu aceste sarbatori stravechi a permis bisericii sa pastreze traditia sarbatorilor de iarna, reorientand in acelasi timp petrecerea spre "noua" religie a crestinismului; multe dintre ritualurile pagane au fost abandonate in acest proces.

De ce se numeste Craciun?

Un pas important in procesul de rebranduire a vechii sarbatori a fost acela de a-i da un nume nou, religios. De fapt, cuvantul "Craciun" provine din Cristes maesse, care in engleza veche inseamna "Christ's Mass", referindu-se la traditia catolica de a organiza o ceremonie speciala pentru a-l sarbatori pe Iisus.

Cum a inceput Craciunul?

Astazi, Craciunul este o sarbatoare atat religioasa, cat si culturala, centrata pe nasterea lui Iisus si sarbatorita in intreaga lume. Sarbatorile de la mijlocul iernii, de obicei in jurul solstitiului de iarna, au fost un element de baza in multe culturi diferite. Dupa moartea lui Iisus, primele sarbatori crestine s-au concentrat in principal pe crucificarea si invierea sa, astfel ca Pastele a fost prima mare sarbatoare crestina.

Cu toate acestea, aproximativ trei secole mai tarziu, cand biserica crestina a devenit mult mai mare si mai influenta, liderii religiosi si politici au dorit sa gaseasca o modalitate de a face sarbatorile crestine mai populare, permitand in acelasi timp sarbatorile traditionale de care oamenii se bucurau deja. Combinarea Craciunului si a solstitiului de iarna - chiar daca asta insemna sa ii dea lui Iisus o data arbitrara de nastere, asa cum s-a mentionat mai sus - a fost solutia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea