Cand se vopsesc ouale
Ouale pentru paste nu se vopsesc in orice zi. Acestea se vopsesc in Joia Mare, pentru ca atunci a fost rastignit Iisus si tot in acea zi Fecioara Maria a mers la el si a asezat un cos cu oua sub cruce. Sangele care pica din ranile Mantuitorului au vopsit ouale in rosu. De aici traditia vopsirii oualor de Paste.
Cei care nu reusesc sa vopseasca ouale in Joia Mare, le pot vopsi in Sambata Mare.
Nu arunca cojile oualor! Iata ce trebuie sa faci cu ele
Ouale vopsite sunt primele alimente consumate de credinciosi in dimineata de Paste. Aceste simbolizeaza familia unita si se spune ca aduc noroc, putere si sanatate.
Dupa ce au terminat de mancat, multi dintre meseni au obiceiul de a arunca cojile de ou la gunoi. Cojile oualor de Paste nu se atunca niciodata la gunoi, deoarece atragi ghinionul.
Daca ai vopsit ouale in mod naturale, fara vopsea din comert, poti sfarma cojile si le poti da la gaini, pentru a fi sarbatoare si la ele. Nu face acest lucru daca ai folosit vopsea din comert, deoarece este plina de substante toxice.
Coaja de oua mai poate fi aruncata pe apa curgatoare a unui rau sau parau. Se spune ca acestea ajung la copiii care au murit fara sa fie botezati. In alte zone alte tarii traditia spune ca toate cojile de la ouale de Paste sa se arunce cat mai departe de curte, pentru a feri gospodaria de ghinion si rele.
In alte zone ale tarii, cojile de oua se aduna intr-o punguta alaturid e firimiturile cazute de la paine, cozonac si pasca de Paste si se ingroapa in pamant sau sunt turnate intr-un rau ori chiar arse langa mormantul persoanelor decedate.
FOTO: pixabay.com