Spiritualitate

#sfantul andrei #obiceiuri #traditii

Ce este interzis sa faci de Sfantul Andrei. Traditii si obiceiuri care trebuie respectate astazi, 30 Noiembrie

 

Ziua de 30 noiembrie marcheaza sarbatoarea Sfantului Andrei, una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul crestin ortodox. Supranumit „Ocrotitorul Romaniei”, Sfantul Andrei este considerat apostolul care a adus crestinismul pe teritoriile locuite de stramosii nostri. Aceasta zi este incarcata de semnificatii religioase, dar si de numeroase traditii si superstitii populare. Iata ce este interzis sa faci in aceasta zi si ce obiceiuri trebuie respectate.

 

Ce este interzis sa faci de Sfantul Andrei

1. Sa lucrezi la camp sau in gospodarie
Conform traditiei populare, este interzis sa muncesti in ziua Sfantului Andrei. Acest lucru este considerat un semn de respect fata de sarbatoare, iar nerespectarea acestei interdictii ar putea atrage necazuri sau pedepse divine. Mai mult, se crede ca cei care muncesc ar putea fi expusi atacurilor fortelor malefice.

2. Sa lasi casa neprotejata
Se spune ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, spiritele rele si strigoii bantuie. Pentru a proteja locuinta si familia, oamenii evita sa lase usile si ferestrele neinchise. De asemenea, se unge pragul casei si ferestrele cu usturoi, pentru a alunga spiritele malefice.

3. Sa oferi sau sa primesti bani cu imprumut
Traditia interzice efectuarea tranzactiilor financiare in aceasta zi. Se considera ca imprumutul de bani sau bunuri poate aduce ghinion si pierderi financiare in perioada urmatoare.

4. Sa consumi alimente care contin carne sau lactate
Deoarece sarbatoarea Sfantului Andrei se afla in perioada Postului Craciunului, se recomanda respectarea regulilor de post. Chiar daca sunt permise unele exceptii in anumite cazuri, traditia ortodoxa incurajeaza abtinerea de la alimentele de origine animala.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei

1. Protejarea cu usturoi
Usturoiul joaca un rol central in obiceiurile de Sfantul Andrei. Se unge pragul casei, ferestrele si chiar animalele din gospodarie cu usturoi pentru a le proteja de spiritele rele. Totodata, se crede ca purtarea unei tulpini de usturoi la piept alunga ghinionul.

2. Semanatul graului
Un alt obicei important este plantarea graului intr-un ghiveci sau intr-un vas mic cu pamant. Se spune ca modul in care creste graul pana la Anul Nou prevesteste norocul si prosperitatea gospodariei in anul care urmeaza.

3. Practicile pentru dragoste si casatorie
Tinerele necasatorite pot face diverse ritualuri pentru a-si afla ursitul. Una dintre traditii presupune sa puna sub perna 41 de boabe de grau si sa rosteasca o rugaciune speciala inainte de culcare. Se crede ca in vis isi vor vedea viitorul sot.

4. Interpretarea vremii
In traditia populara, ziua Sfantului Andrei este considerata un moment prielnic pentru a prezice vremea din iarna care urmeaza. Daca cerul este innorat si bate vantul, iarna va fi grea. Daca este senin, iarna va fi blanda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea