Acest post este mai bland decat cel al Pastelui, deoarece exista multe zile in care credinciosii au dezlegare la Peste. In zilele de luni, miercuri si vineri, se consuma mancaruri fara ulei si fara vin. Cu toate acestea, randuielile bisericesti prevad zile de dezlegare la peste, in care credinciosii pot consuma preparate din peste.
Zilele de dezlegare la peste in postul Craciunului 2024
Potrivit traditiei ortodoxe, dezlegarile la peste sunt permise in anumite zile marcate de sarbatori sau pomenirea unor sfinti. Aceste zile pot cadea lunea, martea sau joia, daca sunt asociate cu praznuirea unui sfant important. In plus, o dezlegare la peste este obligatorie la praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, sarbatorit pe 21 noiembrie, indiferent de ziua saptamanii.
Aceste momente de dezlegare sunt vazute nu doar ca o alinare alimentara, ci si ca o bucurie spirituala, avand scopul de a-i intari pe credinciosi in perioada postului.
Zilele cu dezlegare la peste in Postul Craciunului 2024 sunt:
- 21 noiembrie – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (joi) – sarbatoare cu cruce rosie
- 23 noiembrie – Sf. Antonie de la Iezerul Valcii (sambata)
- 24 noiembrie – Sf. Mucenic Clement si Petru (duminica)
- 25 noiembrie – Sf. Mucenita Ecaterina (luni)
- 30 noiembrie – Sf. Andrei, Ocrotitorul Romaniei (sambata)
- 1 decembrie – Sf. Prooroc Naum, Sf. Filaret cel Milostiv (duminica)
- 3 decembrie – Sf. Gheorghe de la Cernica (marti)
- 4 decembrie – Sf. Mare Mucenita Varvara (miercuri)
- 5 decembrie – Sf. Sava cel Sfintit (joi)
- 6 decembrie – Sf. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor (vineri)
- 7 decembrie – Sf. Filofteia de la Curtea de Arges (sambata)
- 8 decembrie – Sf. Cuv. Papatie (duminica)
- 9 decembrie – Zamislirea Sfintei Fecioare Maria (luni)
- 12 decembrie – Sf. Spiridon, episcopul Trimitundei (joi)
- 14 decembrie – Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filomon si Apolonie (sambata)
- 15 decembrie – Sf. Mc. Elefterie (duminica)
Zilele cu dezlegare la ulei si vin in Postul Craciunului 2024
Pe langa zilele in care este permis consumul de peste, exista si multe alte zile in care se permite utilizarea uleiului si vinului, oferind o mai mare libertate comparativ cu alte posturi. Aceste zile iti permit sa incluzi ulei sau vin in alimentatie in urmatoarele ocazii:
- In fiecare marti si joi se poate consuma ulei si vin.
- In zilele de luni, miercuri si vineri este permis uleiul si vinul daca in calendar este marcata o sarbatoare cu cruce neagra, iar la cruce rosie se permite consumul de peste.
Semnificatia postului Craciunului
Postul Nasterii Domnului nu are doar o dimensiune alimentara, ci si una spirituala. Este o perioada de pregatire pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, prin curatare sufleteasca, rugaciune, participare la slujbe si fapte bune. Randuielile bisericesti ii indeamna pe credinciosi sa transforme aceasta perioada intr-un timp al reflectiei si al apropierii de Dumnezeu.
Respectarea postului, inclusiv a zilelor de dezlegare, este o modalitate de a mentine echilibrul intre disciplina si bucurie, pregatindu-te atat trupeste, cat si sufleteste pentru marea sarbatoare a Craciunului.