Spiritualitate

# calendar ortodox #sfantul valentin #calendar crestin-ortodox

Cand este sarbatorit Sfantul Valentin in calendarul ortodox. Multi cred ca pe 14 februarie, insa realitatea este alta

Ziua de 14 februarie este cunoscuta in intreaga lume drept Ziua Indragostitilor sau Valentine's Day, sarbatoare preluata din traditia occidentala. Insa, putini stiu ca in calendarul ortodox, Sfantul Valentin este pomenit intr-o alta zi, iar sarbatoarea iubirii are o semnificatie diferita fata de cea promovata astazi.

 

Sfantul Valentin a fost un episcop crestin care a trait in secolul al III-lea in Imperiul Roman. Potrivit legendelor, el ar fi cununat in secret cuplurile de indragostiti, in ciuda interdictiilor impuse de imparatul Claudius al II-lea, care dorea ca soldatii sai sa nu fie legati de familie. Pentru ca a sfidat aceste reguli, Valentin a fost arestat si executat pe 14 februarie. Din acest motiv, Biserica Catolica l-a canonizat si a instituit aceasta zi ca sarbatoare religioasa in cinstea lui.

In schimb, Biserica Ortodoxa nu il recunoaste pe acest sfant in acelasi mod si nici nu sarbatoreste Ziua Indragostitilor pe 14 februarie.

Cand este pomenit Sfantul Valentin in calendarul ortodox

In traditia ortodoxa, exista mai multi sfinti cu numele Valentin, insa cel mai important este Sfantul Mucenic Valentin, episcop al Umbriei, pomenit pe 30 iulie. Acesta este considerat un sfant facator de minuni si vindecator, dar nu este asociat cu sarbatoarea iubirii asa cum este in traditia catolica.

Pe langa acesta, mai exista si Sfantul Valentin preotul si Sfantul Valentin episcopul, pomeniti in unele variante de calendare crestin-ortodoxe pe 6 si 24 iulie. Totusi, niciunul dintre acesti sfinti nu este legat de celebrarea dragostei romantice.

Dragobetele – sarbatoarea iubirii la romani

In locul Zilei de Sfantul Valentin, romanii pastreaza o sarbatoare traditionala mult mai veche: Dragobetele, care are loc pe 24 februarie. Aceasta este o sarbatoare autohtona, mostenita din traditiile dacice, si marcheaza inceputul primaverii si al iubirii in natura. In trecut, tinerii se intalneau in ziua de Dragobete, iar cei care se indragosteau si se sarutau in aceasta zi credeau ca vor ramane impreuna pentru totdeauna.

Dragobetele este considerat "zeul iubirii" la romani si simbolizeaza renasterea si unirea sufletelor. Desi nu este o sarbatoare religioasa oficiala, aceasta este mult mai apropiata de traditiile romanesti decat Valentine's Day.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea