Sosuri

#concervanti ketchup #cum faci ketchup #ketchup

Cum iti faci propriul ketchup sanatos acasa – gust autentic fara zahar si conservanti

Ketchupul este unul dintre cele mai populare sosuri din lume, nelipsit de langa cartofi prajiti, burgeri sau preparate la gratar. Insa variantele din comert sunt adesea incarcate cu zahar, conservanti si arome artificiale. Daca vrei un ketchup mai sanatos, cu ingrediente naturale si un gust autentic de rosii, il poti prepara chiar la tine acasa – rapid, usor si mult mai nutritiv!

 

Beneficiile ketchupului de casa:

  • Fara zahar rafinat – poti indulci natural cu miere sau curmale
  • Fara aditivi si conservanti
  • Personalizat dupa gustul tau – mai dulce, mai picant sau mai acrisor
  • Bogat in licopen – antioxidant natural din rosii, benefic pentru inima si piele

Ingrediente pentru ketchup sanatos:

  • 500 g rosii bine coapte (sau 1 conserva de rosii decojite, fara aditivi)
  • 1 ceapa mica, tocata fin
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri de otet de mere (sau suc de lamaie)
  • 1 lingurita de miere (sau 2 curmale hidratate si pasate)
  • 1 lingurita de ulei de masline
  • ½ lingurita de sare
  • Condimente optionale: scortisoara, cuisoare, boia dulce sau iute, piper

Mod de preparare:

Soteaza ceapa si usturoiul in uleiul de masline pana devin translucide.

Adauga rosiile tocate sau pasate, sarea, otetul si mierea (sau curmalele).

Lasa sa fiarba la foc mic, amestecand des, timp de 20-30 de minute, pana scade si se ingroasa.

Daca doresti, adauga condimentele preferate pentru un plus de aroma.

Passeaza sosul cu un blender vertical pentru o textura fina.

Lasa sa se raceasca si pastreaza-l intr-un borcan sterilizat, la frigider, pana la 7 zile.

Variante si sfaturi:

Pentru o varianta fara gluten, asigura-te ca otetul este natural si nu contine aditivi.

Pentru copii, evita condimentele picante si adauga un strop de morcov fiert pentru dulceata.

Poti congela ketchupul in portii mici, pentru a-l pastra mai mult timp.

Facand propriul ketchup acasa, stii exact ce contine si iti poti adapta gustul dupa preferinte. Este o alegere gustoasa si sanatoasa, potrivita pentru intreaga familie!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului