Sosuri

#retete autentice # sosuri facute in casa #sosuri post

3 retete de sosuri facute in casa – Arome autentice pentru mesele tale

Sosurile fac parte din multe dintre retetele noastre preferate, adaugand un gust desavarsit si transformand mesele obisnuite in momente speciale. Fie ca le folosesti pentru paste, carne sau salate, sosurile facute in casa sunt mult mai sanatoase si pline de savoare decat cele cumparate din comert. In acest articol iti propunem 3 sosuri delicioase, usor de preparat, care vor adauga o nota personala fiecarei mese.

 

1. Sos de rosii clasic

Un sos de rosii este esential in multe preparate, de la paste la pizza sau chiar pentru a insoti fripturile.

Ingrediente:

  • 500 g rosii coapte (sau 400 g rosii pasate)
  • 1 ceapa mica
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita zahar
  • 1 frunza de dafin
  • Sare si piper dupa gust
  • Busuioc proaspat sau uscat

Mod de preparare:

  • Toaca marunt ceapa si usturoiul si caleste-le in uleiul de masline pana devin translucide.
  • Adauga rosiile taiate marunt sau rosiile pasate, frunza de dafin, zaharul si condimentele.
  • Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 20-30 de minute, pana se ingroasa. Adauga busuiocul si amesteca bine.
  • Serveste-l cald peste paste, pizza sau ca insotitor pentru fripturi.

2. Sos alb cremos (Bechamel)

Sosul Bechamel este ideal pentru preparatele cu carne sau legume, dar si pentru lasagna.

Ingrediente:

  • 50 g unt
  • 50 g faina
  • 500 ml lapte
  • Sare si piper dupa gust
  • Un varf de nucsoara (optional)

Mod de preparare:

  • Intr-o cratita, topeste untul si adauga faina, amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase.
  • Adauga treptat laptele, amestecand constant pana cand sosul se ingroasa.
  • Potriveste de sare, piper si nucsoara, dupa preferinta. Lasa sosul sa fiarba 2-3 minute pentru a se omogeniza.
  • Poti folosi acest sos pentru legume gratinate sau ca baza pentru alte sosuri (de exemplu, sos Mornay cu branza).

3. Sos de iaurt si lamaie – usor si racoritor

Un sos rapid si sanatos, perfect pentru salate sau legume la gratar, care adauga o nota proaspata si acidulata.

Ingrediente:

  • 200 g iaurt grecesc
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • 1 lingurita de mustar
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 lingura de ulei de masline

Mod de preparare:

  • Intr-un bol, combina iaurtul cu sucul de lamaie si mustarul.
  • Adauga usturoiul zdrobit si amesteca bine.
  • Pune sare si piper, apoi adauga uleiul de masline si amesteca din nou.
  • Acest sos este perfect pentru salate sau legume fierte sau la gratar.

Sosurile facute in casa sunt un mod simplu si eficient de a adauga gust si savoare preparatelor tale, fara a depinde de produse din comert care contin aditivi. Fie ca alegi un sos de rosii clasic, unul alb cremos sau un sos proaspat de iaurt, fiecare reteta poate transforma o masa obisnuita intr-o adevarata delectare. Incearca-le pe toate si adapteaza-le dupa gustul tau!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului