Social

Ziua de 8 Martie, negociata prin contractul colectiv de munca

8 Martie este o zi placuta pentru femeile din Romania. Cele care lucreaza in banci sau la firme cu staif sunt invitate de patroni la un concert sau la un restaurant cu fite, iar cele care lucreaza in gaze si petrol primesc o prima de 1,5 milioane lei, basca o zi libera si o floare. Altele, precum cele care duc greul in mobila, sticla sau siderurgie , primesc o invitatie la pichetarea Palatului Parlamentului, in incercarea de a nu lasa sa se schimbe Legea pensiilor .

Prime de 1,5 milioane de lei

BCR le-a oferit bancheritelor o prima de 1,5 milioane lei si, eventual, o jumatate de zi libera. Tot o prima de 1,5 milioane lei au primit si femeile din Petrom si Petrom Service: "Le-am dat bani, dar nu stiu cat", sustine Liviu Luca, liderul sindicatelor FSLI. Totusi, am aflat ca toate femeile din petrol au primit 150 RON.
O zi libera si 1,5 milioane lei au primit si femeile din Nuclearelectrica: "Acest drept a fost obtinut de femei direct prin contractul colectiv de munca ", sustine Theodor Chirica, directorul general al companiei.

De ziua lor, in strada

Femeile din unele fabrici din textile primesc astazi cate o caseta de cosmetice, cu creme si parfumuri. "Textilistele sunt femei frumoase si cochete. Cel mai potrivit dar pentru ele sunt cosmeticele", declara Anica Nisioi, directoarea Braiconf Braila.
De cealalta parte a baricadei, femeile din siderurgie, lemn, sticla si mobila sunt chemate de sindicate in strada pentru a picheta Palatul Parlamentului. tinta este pastrarea intacta a Legii pensiilor, pe care parlamentarii vor s-o modifice in defavoarea oamenilor din sectoare cu munci grele. "si ieri, si astazi, de 8 Martie, femeile ies alaturi de barbati ca sa picheteze Parlamentul.
Acesta intentiona sa modifice Legea 19/2000. Daca legea va fi modificata, lucratorii din sectoare cu munci grele, precum siderurgia, tamplaria, sticlaria si lemnul, isi vor pierde toate drepturile si vor fi defavorizati la fixarea pensiilor. Prin noua lege, toate drepturile noastre dispar", ne-a spus Vasile Badica, liderul sindicatelor din lemn.

Sarbatorita timid de multinationale

Multinationalele fac bani buni la noi. O piata avida de servicii si de bunuri, mana de lucru ieftina, dar si o cultura pe care unii fac eforturi sa se plieze, altii nu. 8 Martie, o sarbatoare mai degraba comunista, rezista in constiinta romancelor.
Un angajator italian din industria usoara ne-a declarat, recent, ca, dupa cativa ani in care nu reactiona in niciun fel la 1 si 8 Martie, a inceput sa schiteze unele gesturi pentru femeile din firma: "Efortul financiar nu e prea mare, iar angajatele te privesc cu alti ochi". Concluzia era ca merita.

Din cele doua companii de telefonie mobila - Orange si Connex - care actioneaza pe piata romaneasca, niciuna nu face niciun gest special pentru angajatele femei la inceputul lui martie.

In schimb, Dacia, membra a Grupului Renault, ofera angajatelor din firma - 4.000 la numar - bonuri cadou in valoare de 450.000 de lei. Efortul nu e de neglijat, in conditiile in care la Dacia o treime din angajati sunt femei.

In acest an, Alpha Bank si-a invitat salariatele, de ziua lor, la un restaurant de fite, dupa ce, in anii trecuti, au primit bilete la teatru sau bonuri cadou.

La PriceWaterhouseCoopers, toata firma - barbati si femei deopotriva- pleaca in weekendul de 8 Martie la mare, sa sarbatoreasca. Vineri nu se lucreaza.

Grupul german de distributie REWE, care detine Billa, XXL si Penny Market , a recompensat angajatele de 1 Martie cu cate o cutie de bomboane, in timp ce o companie de distributie farmaceutica si-a invitat angajatele - in premiera - la club. Daca la serviciu angajatorul face sau nu din 8 Martie o sarbatoare, acasa, barbatii din familie pot fi mult mai usor convinsi.

Seara de bowling pentru doamnele din imobiliar

Doamnele si domnisoarele din domeniul consultantei imobiliare isi petrec ziua de 8 Martie la birou, insa au promisiunea unei seri de bowling pentru sfarsitul acestei saptamani. Mirela Raicu, expert in cadrul unei companii de profil, ne-a declarat ca nu-si pot permite sa piarda contracte importante in favoarea unei zile libere.
In schimb, bugetarele sunt mult mai norocoase decat cele care au ales sa munceasca pentru o companie privata. Spre exemplu, doamnele si domnisoarele care lucreaza la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului au primit de la seful lor, ministrul Gheorghe Dobre, cate o floare si o zi libera. De altfel, asa s-a intamplat si de Martisor. Exceptie de la regula au facut angajatele cu functii de conducere, care astazi muncesc cot la cot cu colegii lor. Ele s-au multumit doar cu cadoul parfumat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea