Social

# onomastica sf ion #sf ion #ioan botezatorul

Ziua cu milioane de sarbatoriti. Ce trebuie sa faci azi sa-ti mearga bine tot anul

Aproape doua milioane de romani isi serbeaza astazi, se Sfantul Ion, onomastica. Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor, 1.963.102 de romani, respectiv 1.408.983 barbati si 554.119 femei, poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul.

Numele cel mai des intalnite sunt Ioana si Ionela, iar la barbati, Ion, Ioan si Ionut. Potrivit traditiilor, in aceasta zi se incheie si perioada Sarbatorilor de Iarna, iar oamenii de la tara cred ca dupa Sfantul Ion vremea incepe sa se mai imbuneze, iar gerul sa nu isi mai faca simtita prezenta.

Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul este o zi a bucuriei si se spune ca cine nu rade azi va fi trist tot anul.

In unele zone ale tarii are loc "botezatul Ionilor", cand cei pe care ii cheama Ion sunt dusi la un rau iar preotii le toarna in cap apa luata din rau, in care au turnat in prealabil apa sfintita. Apoi, in gluma, tinerii se arunca unii pe altii in apa.

Si in comunitatile mineresti exista un obicei legat de aceasta sarbatoare. Preotul ii binecuvanteaza pe toti minerii care coboara in subteran in aceasta zi pentru a fi ocrotiti de rele.

Foto: b365.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea