Social

#china #cenzura

Zidurile de cenzura din China cad unul dupa celalalt inainte de Olimpiada

„Cyber-zidul“, primul eliminat. Autoritatile – indrumate spre „concesii“ pentru a da impresia unei „atmosfere sociale armonioase“ la JO.

Cu fiecare zi ce trece in asteptarea inceperii Jocurilor Olimpice de la Beijing, autoritatile chineze vad cum zidurile pe care le-au ridicat in jurul propriilor cetateni incep sa se fisureze: informatia devenita universala gratie internetului este din ce in ce mai greu de controlat, tara este zguduita de proteste mai mari sau mai mici (chiar ieri, cateva autobuze au explodat intr-un act de „sabotaj”), iar masurile drastice de control al circulatiei nu dau rezultatele scontate, dovada fiind aerul de nerespirat din capitala si din alte orase mari.

Revolta de la Wengan

 “Marele cyber-zid” chinezesc se prabuseste, este de parere si cotidianul francez Le Figaro, care a descoperit ca accesul la informatie al natiei cu cel mai mare numar de internauti nu mai poate fi cenzurat. Sta dovada revolta de la Wengan, din urma cu o luna, cand circumstantele mortii unei adolescente au fost “disecate” si “imprastiate” cu ajutorul internetului.

Ceea ce politia a considerat, dupa o scurta ancheta, o sinucidere a fost considerat de internauti, dupa un val de discutii si speculatii, un viol urmat de un omor si apoi o incercare a politiei de a-l proteja pe vinovat, fiu al unui oficial. In cele din urma, rumoarea de pe internet a coborat in strada, unde o multime de 30.000 de persoane a manifestat in fata comisariatului de politie, incendiind autovehicule si cerand dreptate.

In primele zile, informatia despre moartea fetei din Wengan a circulat liber pe internet, pe bloguri si forumuri, impreuna cu fotografii si inregistrari video ale revoltei. Cenzura oficiala a intrat insa in actiune, printr-un sistem de filtrare prin cuvinte-cheie, in asa fel incat, in scurt timp, toate paginile de internet care aveau legatura cu Wengan au devenit inaccesibile.

Insa internautii nu s-au lasat: au scris moderatorilor de forumuri, cerand motivele pentru care le sunt cenzurate discutiile, si au creat un flux atat de mare de proteste, incat, dupa doar o zi de cenzura, toate informatiile despre Wengan au fost deblocate de autoritati. Aceasta victorie a internautilor a facut o noua fisura in zidul ridicat de autoritatile comuniste si semnaleaza, potrivit expertilor, nasterea societatii civile.

Explozii in autobuz

Incidentul de la Wengan nu este singurul. In fiecare an, in China se numara cu sutele sau chiar miile astfel de rabufniri. Zilele trecute, o revolta similara a avut loc in provincia Zhejiang, dupa ce un muncitor emigrant a fost batut de politie.

Ieri, exploziile a trei autobuze au provocat moartea a cel putin trei persoane si ranirea altor 14 in orasul Kunming din sud-vestul Chinei, scrie Reuters. Purtatorul de cuvant al Biroului de securitate publica a precizat, in pofida relatarilor presei locale, ca au fost doar doua explozii si “potrivit primelor rezultate ale anchetei este vorba despre un caz de sabotaj”, nu de un atentat.

Exploziile din Kunming au survenit de asemenea la doua zile dupa ce politia din Yunnan a deschis focul si a ucis doi cultivatori de cauciuc in provincia Manglian, in timpul unei confruntari soldate cu ranirea a 41 de politisti.

Toate aceste revolte au loc intr-un moment foarte sensibil pentru China, motiv pentru care autoritatile de la Beijing au cerut oficialilor locali sa indeplineasca revendicarile rezidentilor locali si sa incerce sa rezolve disputa pentru a asigura o “atmosfera sociala armonioasa” in timpul Jocurilor Olimpice.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea