Social

Ziaristul Girleanu, arestat

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis ieri arestarea, pentru 10 zile, a corespondentului Romaniei Libere din Vrancea, Marian Girleanu. El este acuzat ca a divulgat documente secrete cu privire la operatiunile militare din Irak si Afghanistan.

Scandalul scurgerii de informatii din curtea Ministerului Apararii, prin difuzarea catre presa a unui CD cu coduri secrete, parole, tactici de lupta si harti ale bazelor Colitiei din Irak si Afghanistan, a luat pe tavalug primul ziarist. Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au propus arestarea preventiva, pe o perioada de 10 zile, a lui Marian Girleanu, corespondentul de Vrancea al cotidianului Romania Libera.

Ziaristul a fost invinuit de detinerea de documente secrete si instrainarea lor unor terte persoane, a spus Marius Bragau, avocatul lui Girleanu, care a pledat nevinovat. Sedinta de judecata a fost tinuta cu usile inchise, pina si ora desfasurarii ei fiind un mister.

O vinatoare de vrajitoare, asta e tot!, a apucat sa strige ziaristul, pe holul Curtii de Apel, inconjurat de un cordon impresionant de jandarmi si mascati.

In aceleasi conditii de maxima siguranta a fost adus si plutonierul in rezerva Ionel Popa, inculpat ca fiind una dintre sursele scurgerii de informatii secrete. N-am facut nimic, niciodata!, a strigat si el, inainte sa fie imbrincit in sala de jandarmi, pentru a afla daca arestarea sa preventiva va fi prelungita sau nu.

Scapi daca nu mai scrii

Toata treaba e organizata de politicieni din Vrancea. Luati articolele mele din ultimii sase ani si o sa vedeti de ce!, s-a destainuit presei Marian Girleanu, in timp ce completul de judecata se afla in pronuntare, iar mandatul sau de retinere expirase deja. Mi s-a sugerat ca, daca pun pixul in cui, se va renunta la acuzatii. Nu am avut nici un CD!, a mai spus el. De asemenea, ziaristul a mai spus ca a fost denuntat de Marcel Ilie, alt inculpat in dosar, varul plutonierului Ionel Popa, dar ca nu ii cunostea dinainte pe acestia. Ionel Popa ar fi recunoscut in fata procurorilor ca a multiplicat CD-ul cu informatii secrete in mii de copii, conform lui Girleanu.

Girleanu zice ca a anuntat

Ziaristul vrincean a sustinut ca, inca din septembrie 2005, inainte ca ziarele Ziua si Romania Libera sa anunte ca au in posesie CD-ul,

i-a anuntat pe sefii SRI Vrancea, Valeriu Grobnicu si Nicolae Serban, pe consilierul prezidential Adriana Saftoiu si pe Silvian Ionescu, in calitate de fost ofiter SIE, despre faptul ca au o mare scurgere de informatii.

Nici unul nu a luat vreo masura. Girleanu a sustinut ca niciodata nu a avut CD-ul respectiv, dar ca stia de scandal din discutiile cu alti ziaristi. Saftoiu neaga insa ca ar fi vorbit vreodata cu Girleanu.

Inainte sa revina in sala de judecata , pentru a afla daca va fi arestat sau nu, Marian Girleanu si-a exprimat mirarea ca Sorin Rosca Stanescu , directorul Ziua, si Ovidiu Ohanesian , de la Romania Libera, au fost citati doar ca martori, in conditiile in care ei au anuntat public ca detin CD-ul cu informatii secrete.

Asociatiile de presa protesteaza fata de arestarea jurnalistului

Citeva organizatii civice au luat ieri atitudine impotriva retinerii jurnalistului Marian Girleanu, considerind ca privarea sa de libertate este complet nejustificata si ilegala. APADOR-CH, Agentia de Monitorizare a Presei si APPLE invoca declaratia ministrului Apararii potrivit careia informatiile detinute de jurnalist nu reprezinta un pericol pentru Armata romana, pentru ca sint informatii de acum doi ani si jumatate.

Protestatarii mai amintesc ca, potrivit unei recente modificari a legii privind informatiile secrete, obligatia de a proteja informatiile secrete de stat revine numai persoanelor autorizate, nu si celorlalte persoane, si prin urmare aceste informatii isi pierd caracterul secret in momentul in care ajung in posesia unei persoane neautorizate. Facind referire si la jurisprudenta CEDO, organizatiile civice solicita autoritatilor competente sa renunte la aplicarea alineatului 4 al articolului 169 din Codul penal atit in acest caz, cit si in orice alta situatie similara.

clubul roman de presa a remis un comunicat in care se arata ca investigarea si judecarea unei asemenea acuzatii se poate face si in stare de libertate.

Jurnalistii vrinceni si-au exprimat si ei ingrijorarea fata de actiunile de intimidare ale organelor de ancheta asupra lui Marian Girleanu, considerindu-l un abuz grosolan. (M. Corlatan)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea