Social

Ziaristii, amendati pentru afise

Peste 25 de jurnalisti din presa centrala s-au autodenuntat Parchetului General pentru detinere si diseminare de informatii , unii dintre ei alegindu-se si cu amenzi. Tot ieri, jurnalistul Sebastian Oancea a fost audiat pentru prima data in calitate de invinuit in dosarul scurgerii de informatii de la MApN.


Ziaristii s-au aflat ieri, impreuna cu reprezentantii Conventiei Organizatiilor Media, linga sediul Parchetului, pentru a protesta fata de actiunile procurorilor de hartuire a jurnalistilor prin urmarire penala, anchetare si perchezitii . Ei au organizat un tirg ad-hoc, unde au facut schimb de informatii secrete accesibile pe Internet.

Procese-verbale trimise acasa

Pentru ca au organizat protestul fara a detine autorizatie sau pentru ca tineau in mina afise pe care scria Tranzactionez informatii secrete sau Intermediez vinzare secrete de stat si au refuzat sa renunte la ele cind au fost somati de jandarmi, Liana Ganea, coordonator Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu , colega noastra Cristina Hurdubaia, director Asociatia pentru Protejarea Libertatii de Exprimare, si Catalin Prisacariu, de la EVZ, au fost legitimati si avertizati ca vor primi acasa procese-verbale de amenda.

SRI informase MApN inca de anul trecut

In timp ce jurnalistii isi sustineau colegii, procurorii l-au audiat din nou pe jurnalistul vrincean Sebastian Oancea, invinuit in dosarul privind scurgerea de informatii secrete de la MApN. El a anuntat ca intentioneaza sa dea statul roman in judecata la CEDO si ca va cere azil mai multor ambasade.

De dimineata, cind ies din casa, si pina seara sint urmarit incontinuu, a declarat Oancea. Ziaristul a mai spus ca a inteles ca intregul dosar se bazeaza pe o declaratie mincinoasa a unei persoane - a carei identitate a refuzat s-o divulge - si ca, in depozitia sa, a contrazis cu argumente afirmatiile din respectivul document.

Pe de alta parte, MApN primise inca din toamna anului trecut o nota informativa de la SRI, care se afla acum in dosarul de la Parchetul General, conform careia cei doi jurnalisti vrinceni s-ar fi aflat in posesia unor informatii clasificate.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea