Social

#west nile #imbolnaviri #decese #romania #tantar

West Nile face tot mai multe victime in Romania. Zeci de persoane infectate si patru decese

Virusul West Nile, transmis prin intepatura de tantar, este tot mai frecvent in Romania. Potrivit datelor furnizate de Institului National de Sanatate Publica (INSP), din luna iunie si pana in prezent s-au infectat 42 de persoane, din care 4 si-au pierdut viata.

 

Cele mai multe cazuri inregistrate au fost in Bucuresti – 20. Urmeaza judetul Ilfov cu 4 cazuri, Constanta, Galati si Iasi, cu cate trei cazuri fiecare, Dambovita si Braila cu cate doua cazuri si Botosani, Brasov, Giurgiu, Olt si Sibiu cu cate un caz. Dintre cele 42 de cazuri, 6 au avut dubla expunere, precieaza INSP.

Din pacate, patru dintre persoanele infectate si-au pierdut viata. Doua dintre persoanele decedate erau din Braila, una din Bucuresti si una din Constanta. 

Ai fost intepat de tantar? Simptome la care sa fii atent  

Simptomele infectiei cu West Nile sunt diferite de la o persoana la alata atat ca manifestare cat si ca intensitate. Printre cele mai frecvente se numara: febra, dureri de cap, grata, varsaturi, lipsa apetitului, diaree, dureri musculare si articulare, urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui, rigiditate la nivelul gatului.

In cazuri mai grave poate aparea dezorientarea, pierderea vederii, amorteala si paralizie, stupoare (simptom ce apare de regula in psihoze: deprimare, insensibilitate) si coma.

Cum te poti proteja de infectia cu West Nile

Infectia cu virusul West Nile se face in urma muscaturii unui tantar purtator al virusului. Pentru a ne feri de infectie INSP face urmatoarele recomandari populatiei:

- sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi;

- sa utilizeze substante chimice repelente impotriva tantarilor;

- sa impiedice patrunderea tantarilor in casa (prin plase de protectie la ferestre);

- sa asigure desecarea baltilor de apa din jurul gospodariei;

- sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer din gospodarie. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea