Social

Vremea lui Boc

 Emil Boc a reusit o performanta politica similara cu cea a echipei CFR Cluj. A preluat un partid din Divizia C si l-a dus in Liga Campionilor.
 
Rezultatul votului de la Cluj este, poate, cel mai spectaculos de la actualele alegeri locale . Nu faptul ca Emil Boc si-a adjudecat inca un mandat de primar inca din primul tur de scrutin este uimitor, ci scorul obtinut: trei sferturi dintre clujeni i-au acordat increderea. Cum am trait aproape patru decenii in orasul de pe Somes, stiam ca Boc este mult mai popular in orasul sau decat in Capitala si asta dintr-un motiv cat se poate de simplu: Clujul s-a schimbat vizibil in bine in ultimii patru ani, in conditiile in care bugetul de care dispune este mai mic decat al unui sector bucurestean la o populatie similara numeric.

Al doilea element de surpriza este slabirea categorica a polarizarii etnice in Ardeal.

Gheorghe Funar si PRM au devenit deja istorie. Mai mult, doar jumatate dintre maghiarii clujeni au votat pentru candidatul UDMR (7,2% fata de 15,6% Uniunea). Si asta in conditiile in care Laszlo Attila este cel mai competent candidat propus pana acum de UDMR, cu proiecte complexe de dezvoltare a orasului, elaborate pe cinci, zece sau chiar douazeci de ani. Faptul ca maghiarii au votat masiv un candidat roman inca din primul tur ar trebui sa dea de gandit liderilor Uniunii, altfel se vor trezi ca UDMR ramane o simpla ONG.

Rezultatul obtinut de Emil Boc nu este o reflexie a popularitatii presedintelui Traian Basescu. De altfel, Basescu nu s-a bucurat niciodata, nici in Bucuresti, nici la nivel national, de o asemenea cota de incredere. Popularitatea lui Boc seamana mai degraba cu cea a primarului Sibiului, Klaus Johannis, sau cu ascensiunea echipei de fotbal CFR Cluj, adusa, in doar cativa ani, din Divizia C in Liga Campionilor.

Inaintea alegerilor din 2000, cand Boc a ajuns deputat, PD nu avea nici un consilier local . Dupa patru ani, Alianta D.A. a luat si orasul, si judetul, evident cu sprijinul aripii liberale a UDMR, condusa de senatorul Eckstein Kovacs Peter. Iar faptul ca Emil Boc a functionat si atunci, si acum ca o locomotiva electorala se vede prin aceea ca Marius Nicoara, fostul presedinte al Consiliului Judetean, cel care a adus investitia Nokia, a pierdut alegerile in favoarea lui Alin Tise, finul liderului PD-L.
Rezultatele plebiscitare de la Cluj, Sibiu, Timisoara, Constanta sau sectorul 3 releva o evolutie a mentalitatii alegatorilor care scoate din ring partidele care promoveaza exclusiv palavragii. Romanii voteaza tot mai mult pentru actiuni concrete si tot mai putin pentru promisiuni fanteziste. Asfaltari, renovari, locuri de parcare , nu glumite sau tipete patriotarde.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea