Social

#avertizari #atentionari meteo #vijelii #anm #ploi #canicula #meteo #romania

Vremea la extreme! Cod galben de ploi si vijelii si cod rosu de canicula!

Vremea din Romania este la extreme. Ne confruntam cu un val de canicula si disconfort termic deosebit de accentuat. In acelasi timp insa, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a emis si o avertizare de tip cod galben de ploi si vijelii.

 

Potrivit ANM, in perioada 24 iunie, ora 12:00 – 24 iunie, ora 23:00, zonele de munte, Dobrogea, Moldova si Muntenia se afla sub avertizare de tip cod galben de  instabilitate atmosferica temporar accentuata. Sunt asteptate ploi torentiale, vijelii si grindina.

„In intervalul mentionat, local in zonele de munte, Dobrogea, Moldova si Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, vijelii si grindina. In intervale scurte de timp cantitatile de apa vor depasi 25....40 l/mp.

Seara, astfel de fenomene vor fi si in regiunile vestice si centrale”, avertizeaza ANM.

COD ROSU de canicula! Temperaturi de 41 de grade la umbra!

Romania se afla sub atentionare de tip cod rosu de canicula. In intervalul 24, 25 iunie, judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj si Maramures vor fi afectate de temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat.

„Joi si vineri (24 si 25 iunie) in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj si Maramures se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse intre 39 si 41 de grade, iar in nord-vest intre 35 si 38 de grade. In cursul noptii valorile termice nu vor cobori, in general, sub 20...24 de grade.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de canicula

In perioada 24 si 25 iunie, Oltenia si cea mai mare parte a Transilvaniei se afla sub avertizare de tip cod portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat, maximele ajungand pana la 39 de grade Celsius la umbra.

“Joi si vineri (24 si 25 iunie) in sud-vestul si centrul tarii, valul de caldura se va intensifica, va fi canicula si disconfort termic accentuat. Se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent intre 37 si 39 de grade in Oltenia si intre 35...37 de grade in cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor cobori, in general, sub 20...22 de grade.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

Tot pentru intervalul 24 si 25 iunie ANM a emis un cod galben de canicula si disconfort termic ridicat pentru restul teritoriului tarii. 

“In zilele de joi si vineri (24 si 25 iunie) valul de caldura va cuprinde toata tara, iar disconfortul termic va fi ridicat si indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In Muntenia, Dobrogea, Moldova si estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, in general, intre 33 si 37 de grade, iar local minimele nu vor cobori sub 20 de grade.

In zonele montane si pe arii mai restranse in restul tarii, mai ales dupa-amiaza si seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferica ce se va manifesta prin averse torentiale, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, vijelii si caderi de grindina.”, anunta ANM.

Surse foto: bzi.ro, meteoromania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea