Social

Voronin, reales la al saselea congres

Presedintele moldovean a atacat, in limba rusa , politica Romaniei fata de Chisinau si a spus ca va mentine Moldova in afara NATO, pentru a recapata Transnistria .

Presedintele Vladimir Voronin a fost reales in fruntea Partidului Comunistilor Moldoveni, la cel de-al saselea congres al acestei formatiuni, care a avut loc sambata la Chisinau. De altfel, Voronin a fost singurul candidat la sefia partidului, acesta fiind al treilea mandat consecutiv pe care il obtine. Voronin a vorbit exclusiv in limba rusa si a facut o noua aluzie la politica Romaniei fata de Chisinau, precizand ca PCRM „nu intentioneaza sa-si puna tara in propriul serviciu pentru a o falimenta si a o vinde unor vecini mai abili“.

Miza congresului organizat de comunisti a fost insa lansarea noului program al partidului, prin care se incearca obtinerea unei noi majoritati parlamentare, la alegerile din 2009. Voronin a expus in fata „tovarasilor“ un program orientat spre „reforme liberale in economie, delimitat de socialismul sovietic si care pastreaza tara in afara oricarui bloc militar“.

PCRM considera ca „participarea la blocurile militare constituie un anacronism periculos, ce provoaca doar noi linii de demarcatie si conflicte artificiale“, a declarat Voronin. Recunoasterea neutralitatii Republicii Moldova de catre NATO si Rusia este, dupa declaratiile lui Voronin, una dintre conditiile impuse de Moscova pentru reglementarea conflictului transnistrean. Odata garantata neutralitatea, Transnistria urmeaza sa se integreze in Republica Moldova, beneficiind de o larga autonomie. Potrivit analistului Vladimir Socor , participarea lui Voronin la Summitul NATO de la Bucuresti, confirmata de Chisinau, este menita obtinerii neutralitatii permanente a tarii sale.

Liderul transnistrean Igor Smirnov a infirmat existenta unui asemenea acord intre Moscova si Chisinau. In schimb, presedintele Parlamentului de la Tiraspol , Evgheni Sevciuk, considerat drept potential succesor al lui Smirnov s-a aratat interesat de viitorul statut al Moldovei. Vorbind in cadrul audierilor din Parlamentul rus pentru recunosterea independentei Transnistriei, Sevciuk a lansat acuze la adresa politicii Romaniei fata de Republica Moldova.

„Deja are loc integrarea treptata a Moldovei in Romania si ar fi iresponsabil sa se faca abstractie de dinamica acestui proces, deoarece tocmai posibilitatea unirii cu Romania a constituit, la vremea respectiva, una dintre cauzele izbucnirii conflictului armat“, a spus Sevciuk.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea