Social

#ANPC vopsea de par #cancer vopsea de par #vopsea de par nociva #vopsea de par

Vopseaua de par, nociva! “70% din vopsele trebuie retrase de indata de pe piata”

Specialistii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania trag un serios semnal de alarma referitor la compusii toxici continuti de vopselele de par, care determina aparitia unor afectiuni grave, printre care astm, limfom non-Hodgkin, lupus, cancer de san si de vezica urinara.   

Reactiile alergice pot include si dificultati in respiratie, iar pe termen lung expunerea la aceasta substanta chimica poate genera astm, limfom non-Hodgkins, lupus, cancer de san si vezica urinara

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.


In cadrul cercetarii, APC Romania a analizat, in perioada 10 februarie – 15 februarie, 48 tipuri de vopsea pentru colorarea parului, in vederea analizarii etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informatiilor si mentiunilor. Concluzia: 70% dintre vopselele pentru colorarea parului trebuie retrase urgent de la comercializare!  


Din punct de vedere al tarii de origine a producatorului situatia se prezinta astfel: Germania (21%), Italia (17%), Bulgaria (15%), Romania (13%), Polonia (8%), India (6%), Turcia (4%), China (2%), Iran (2%), Olanda (2%), Serbia (2%), SUA (2%), Franta (2%), Belgia (2%) si Grecia (2%).

 

Analiza etichetelor din punct de vedere al ingredientelor si mentiunilor arata ca:

  • 77% dintre vopselele au in compozitie dioxane;
  • 75% dintre vopsele au in compozitie amoniac;
  • 69% dintre vopselele au in compozitie para-fenilendiamina/p-fenilendiamina/1,4 benzendiamine;
  • 65% dintre vopselele au in compozitie parfumuri sintetice;
  • 60% dintre vopselele au in compozitie peroxid de hidrogen;
  • 40% dintre vopsele au in compozitie sodium laureth sulfat;
  • 38% dintre vopsele au in compozitie parabeni;
  • 38% dintre vopselele au in compozitie polietilen glicol;
  • 34% dintre vopselele au in compozitie disodium EDTA;
  • 32% dintre vopselele  au in compozitie resorcinol;
  • 15% dintre vopselele au in compozitie sodium lauril sulfat.
  •  

„Mai mult de jumatate dintre vopselele pentru colorarea parului analizate de catre expertii APC Romania trebuie retrase de indata de pe piata de catre Ministerul Sanatatii, care in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 147/2015 este autoritatea responsabila cu supravegherea, inspectia si controlul pe piata al produselor cosmetice. Produsele ce trebuie retrase de la comercializare contin o substanta interzisa a se folosi in produsele cosmetice, substanta care se regaseste sub una din urmatoarele forme: para fenilendiamina sau p-fenilendiamina sau 1-4 fenilendiamina. Aceasta substanta figureaza in Regulamentul European privind produsele cosmetice in Anexa 2: Lista substantelor interzise in produsele cosmetice, la pozitia 1226. Para-fenilendiamina a fost declarata alergenul anului 2006 in Statele Unite ale Americii. Pielea expusa la substante de acest gen poate deveni rosie, cu leziuni pline cu lichid si poate da senzatie de arsura si mancarime. Aceasta substanta chimica patrunde in firele de par si foliculii acestora si afecteaza proteinele din piele, favorizand aparitia reactiilor alergice. Reactiile alergice pot include si dificultati in respiratie, iar pe termen lung expunerea la aceasta substanta chimica poate genera astm, limfom non-Hodgkins, lupus, cancer de san si vezica urinara. Atat medicii pediatri, cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie urmatoarele substante: amoniac, toluen, resorcinol, peroxid de hidrogen, disodium EDTA, parabeni/conservanti, fenoxietanol, propilen glicol, glicerina, coloranti sintetici, parfum, sodium laureth sulfat, sodium lauril sulfat (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), silicon, dioxan si alte materii prime derivate din uleiuri minerale”, a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea