Social

Voluntarii vor avea carte de munca

Un proiect de lege va scoate activitatea din tiparele comuniste de “ munca patriotica ”. 

Proiectul de modificare a Legii voluntariatului, la care lucreaza reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), va fi supus dezbaterii publice in luna iunie.

“In Romania exista un blocaj in ceea ce priveste voluntariatul. Mai ales cetatenii de varsta a doua si a treia vad voluntariatul ca pe o activitate comunista, cand culegeau porumb si musetel sau mergeau la manifestarile PCR”, spune vicepresedintele ANT, Florentin Gust.

Una dintre propunerile ANT se refera la “acreditarea de abilitati pe care tinerii le obtin prin voluntariat”. “Doar companiile multinationale mai recunosc munca depusa de tineri pe perioada studentiei atunci cand acestia doresc sa se angajeze.
 
In administratia publica este cea mai mare problema. Institutiile publice nu recunosc voluntariatul”, spune vicepresedintele ANT. “O ONG sau o firma ii poate intocmi carte de munca voluntarului activ daca acesta se implica intr-un proiect mai mult de un an. Daca perioada este mai scurta, atunci ar putea sa elibereze un certificat in care sa fie precizate aptitudinile voluntarului, ce anume a facut si care au fost beneficiile”, explica Florentin Gust.

In proiectul de modificare a legii apare si “introducerea voluntariatului in programa scolara , printr-un parteneriat intre ANT si Ministerul Educatiei”. Astfel ar urma ca la orele de dirigentie sa fie introdus conceptul de voluntariat. Cei din clasele primare sa invete practic, participand la diferite activitati, iar cei din clasele V-VIII sa aiba invitat un reprezentant al unei ONG la o ora de dirigentie si o data pe luna sa presteze o activitate voluntara.

In momentul de fata, voluntarul este obligat sa semneze doar un contract cu ONG-ul sau cu o firma, prin care sunt stipulate: perioada de implicare, astfel incat sa nu-i afecteze sanatatea, conditiile de decontare a cheltuielilor, asigurarea conditiilor de munca, pastrarea confidentialitatii informatiilor si participarea la cursurile de instruire organizate de beneficiar.

Voluntarului ii vor fi garantate din fonduri comunitare cheltuielile de transport, asigurare, cazare si masa, precum si o indemnizatie de deplasare neimpozabila, pe intreaga durata a stagiului. Mai mult, la sfarsitul stagiului, la cerere, i se va elibera un certificat european YouthPass care sa recunoasca prestarea activitatii de voluntar, precum si experienta si competentele dobandite.

Voluntariatul European

Comisia Europeana a propus, recent, elaborarea unei singure definitii, comune statelor membre ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste activitatea de voluntariat. UE doreste sa puna accent mai mult pe persoana voluntarului, cu eliminarea barierelor de varsta, care existau candva mai ales in programele de voluntariat din statele nord-europene. La nivelul Parlamentului European a fost realizat anul acesta un raport cu privire la dificultatile intampinate de voluntarii inclusi in diverse programe derulate in statele UE.

Scutirea ONG-urilor de plata TVA-ului este o prima solicitare din raportul UE. Astfel, statele membre trebuie sa analizeze posibilitatea introducerii unei baze juridice, prin care organizatiile de voluntari sa fie scutite de TVA pentru achizitii, dar si pentru bunurile si serviciile donate. Statele membre si autoritatile locale sunt invitate sa promoveze voluntariatul prin educatie, iar companiile si alti actori din sectorul privat,sa-l sprijine si sa-l promoveze mai mult.

In raport se mai solicita Comisiei Europene revizuirea politicii de acordare a vizelor pentru participantii non-UE la programele de voluntariat, in special pentru cei din tarile vecine ale UE. O ultima rezolutie adoptata de Parlamentul European recomanda ca anul 2011 sa fie declarat anul european al voluntariatului.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea