Social

#alegeri #opozitie #presedinte #parlament #vladimir voronin #voronin

Vladimir Voronin este noul presedinte al Parlamentului moldovean

Vladimir Voronin este presedintele Parlamentului Republicii Moldova. Actualul presedinte in functie al tarii a fost ales in fruntea Legislativului de catre majoritatea comunista, intr-o sedinta care a fost boicotata de parlamentarii opozitiei moldovene.  

Partidele din opozitie nu au inscris nici un contracandidat in scrutinul de astazi si nici nu a participat la vot, invocand faptul ca actualii parlamentari au fost alesi prin frauda electorala . Prin aceasta initiativa, aceea de a nu prezenta candidaturi la functiile de conducere din parlament, unde ar fi avut dreptul la un vicepresedinte, Opozitia a incercat sa nu legitimeze noul Parlament.

Voronin a fost votat de toti cei 60 de comunisti prezenti, desi necesare ar fi fost doar 52 de voturi dintr-un total de 101. “Imi mai ramane un post de prim-ministru si inchidem cercul de dictatura si gata”, a declarat ironic Voronin, chiar dupa alegerea in fruntea parlamentului, dupa cum noteaza Cotidianul. Aceasta declaratie a fost facuta in contextul in care mandatul de sef al statului detinut inca de Voronin va expira pe 7 iunie, data pana la care va trebui ales un nou presedinte.

Problema pe care o au comunistii este insa faptul ca pentru a alege un presedinte comunist, ar trebui ca partidul majoritar comunist sa “smulga” un vot de la opozitie, deoarece majoritatea necesara este de 61 de voturi. Constitutia moldoveana prevede ca, in cazul in care presedintele nu poate fi ales dupa doua tururi de scrutin, sa fie dizolvat parlamentul si organizarea de alegeri anticipate, lucru la care opozitia se gandeste ca solutie pentru a inlatura Partidul Comunist de la conducerea tarii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea