Social

#vladimir putin #rusia #crimeea #independenta crimeea #reactii europa

Vladimir Putin a recunoscut independenta Peninsulei Crimeea! Consecintele acestui gest si cum reactioneaza Europa

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, decretul pentru recunoasterea independentei Peninsulei ucrainene Crimeea, dupa ce populatia acestei regiuni si-a exprimat aceasta dorinta in cadrul unui referendum ce a avut loc pe 16 martie.

Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenta peninsulei fata de Ucraina si a cerut lipirea sa la Rusia, in urma rezultatelor referendumului care s-a desfasurat duminica si la care 96,7% din alegatori au votat pentru alipirea Crimeii la Rusia.

Primele efecte ale acestui gest: Venetia isi cere si ea independenta

Recunoasterea independetei Peninsulei Crimeea a creat un precedent. Acum, italienii din Venetia si regiunea Veneto se pregatesc si ei de referendum in ceea ce priveste constuirea lor ca stat independent.

Partidul "Independenta Veneto" a organizat deja un referedum online, pentru a vedea reactia venetienilor. In cazul in care rezultatul va fi unul pozitiv, viitoarea "Republica Veneto" se va constitui dupa modelul vechiului stat venetian de pana in secolul al VII-lea.

Europa si Asia, hotarate sa ia masuri dure impotriva Rusiei

Europa si Asia s-au opus vehement alipirii Crimeei de Rusia. Imediat ce Putin a semnat decretul de recunoastere a independentei acestui stat separatist, Japonia a anuntat ca va lua masuri dure impotriva Rusiei.

"Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea regimului de vize si nu va incepe discutiile prevazute pentru noi investitii", a declarat ministrul japonez de Externe.

Tokyo a anuntat ca intentioneaza sa ia masuri de sanctiune suplimentare fata de Rusia. "Este de plans faptul ca Rusia recunoaste independenta Crimeei, o actiune care incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a declarat ministrul japonez.

Marea Britanie nu recunoaste alipirea Crimeei la Rusia

Marea Britanie a anuntat ca va trata in continuare Crimeea ca parte componenta a Ucrainei si a precizat ca referendumul a fost unul fortat.

"Pentru Regatul Unit si aliatii sai, Crimeea ramane o parte a Ucrainei. Asistam la o tentativa de pregatire a anexarii unei parti dintr-un teritoriu suveran al unui stat european independent, prin intermediul fortei armate si unui referendum ilegal si nelegitim", a declarat secretarul Foreign Office, William Hague.

Traian Basescu: "Vladimir Putin vrea sa reconstruiasca URSS"

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a reactionat si el dur fata de alipirea Crimeei la Rusia. Acesta a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca Vladimir Putin nu se va opri aici si ca intentia acestuia este de a reconstrui vechea Uniune Sovietica, iar Moldova este in pericol.

"Daca ne uitam pe harta, vom vedea acest lant de conflicte inghetate in jurul Marii Negre care pot fi activate in orice moment", a declarat Traian Basescu.

Traian Basescu a precizat ca oficialii de la Bruxelles pregatesc noi sanctiuni "extrem de severe" prin care ar bloca activelor unor oameni de afaceri rusi, si ar suspenda tranzactiile financiare, comertul energetic si comertul cu armament.

Ucraina ar putea lasa in colaps financiar Crimeea

Odata cu semnarea decretului de independenta, au aparut si primele probleme in Crimeea. Multe dintre bancomate sunt goale, iar magazinele primesc doar bani cash. De asemenea, Ucraina ar putea lasa in intuneric intreaga Peninsula.

"Crimeea produce doar o zecime din energia pe care o consuma. 90% din apa, 80% din electricitate si 65% din gazul de care are nevoie vin din Ucraina. Sudul Rusiei poate furniza energie Crimeei, dar nu are infrastructura sa o faca. 70% din bugetul Crimeei vine direct de la Kiev, ceea ce inseamna ca Rusia va trebui sa plateasca pentru a tine Crimeea pe linia de plutire", a declarat Isa Soares, corespondent CNN.

Sursa foto: adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea