Social

Vitamine care sporesc imunitatea organismului

Iarna aceasta pare a nu fi foarte friguroasa, dar trebuie sa stim ce sa mancam pentru a creste rezistenta organismului si pentru a ne feri de raceli. Vitaminele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie sunt cele solubile, vitaminele A, D, E si K, ne spune conf. dr. Gabriela Radulian, medic nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.dr. N. Paulescu" din Bucuresti si membru al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS). "Vitamina A este extrem de importanta cand e vorba de vedere, crestere osoasa, reproducere, divizarea celulelor etc. si joaca un rol important in sistemul imunitar, dand organismului rezistenta la infectii si protejandu-l impotriva bacteriilor si virusilor. Vitamina A mai este numita si retinol", adauga conf. dr. Gabriela Radulian, membru FPAS. Printre alimentele care contin vitamina A se numara ardeiul gras, morcovii, spanacul, galbenusul de ou, laptele integral, margarina, ficatul, portocalele, caisele si piersicile. "Vitamina D mai este cunoscuta si sub numele de calciferol, o vitamina liposolubila care se gaseste in alimente, dar care poate fi produsa si in organism dupa expunerea la raze ultraviolete (soare). Principala functie biologica a vitaminei D este de a favoriza absorbtia calciului si a fosforului, ajutand astfel la dezvoltarea si mentinerea unei structuri osoase puternice", mai spune medicul. Recomandarea nutritionistilor este sa se consume zilnic aproximativ 400 IU (unitati internationale) de catre adulti si 200 pana la 400 IU de catre copii. In cazul copiilor, aceasta cantitate este absolut necesara pentru prevenirea rahitismului. "Pentru a acoperi necesarul zilnic de vitamina D, ar trebui sa mancam margarina sau produse lactate grase, o data sau de doua ori pe saptamana - peste sau ficat, o data la 2 - 3 zile - ou", mai spune conf. dr. Gabriela Radulian. Specialistul FPAS adauga ca vitamina E este un antioxidant care ne poate ajuta sa neutralizam eventualii radicali liberi care pot dauna organismului. "Vitamina E este foarte importanta cand e vorba de protectia membranelor celulare si pentru mentinerea in buna stare a pielii, inimii, sistemului circulator, a nervilor, muschilor si a globulelor rosii. Vitamina E este, de asemenea, responsabila pentru incetinirea procesului de imbatranire a celulelor, impiedica dezvoltarea melanomului ( cancer de piele ), protejeaza sistemul nervos si retina, reduce pericolul dezvoltarii bolilor de inima etc", explica specialistul FPAS. Medicul mai spune ca zilnic ar trebui sa consumam alimente care contin aceasta vitamina: spanacul, semintele de floarea-soarelui, uleiurile vegetale, margarina, alunele etc. " Vitamina K este absolut necesara in formarea acelor proteine ce asigura buna coagulare a sangelui. In plus, aceasta ajuta la reglarea nivelului de calciu din organism si, prin urmare, la asigurarea unei structuri osoase sanatoase si a unei flore intestinale sanatoase. Vitamina K se gaseste in varza, branza Cheddar, spanac, broccoli etc.", mai spune conf. dr. Radulian. Medicul adauga ca toate aceste vitamine sunt solubile doar in grasimi. De aceea, absorbtia lor in organism este dificila in absenta grasimilor. "Vitaminele din legume se absorb mult mai repede daca acestea sunt consumate sub forma de salata (cu ulei). Vitaminele din margarina si din produsele lactate grase au o absorbtie foarte buna tocmai pentru ca sunt inglobate intr-o emulsie grasa, care le ajuta sa treaca de bariera intestinala", explica medicul nutritionist.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea