Social

#primul caz de virus Zika #tantar tigru #virusul zika

Virusul Zika a fost confirmat in Romania! Avertismentul Ministerului Sanatatii

Primul caz de infectare cu virusul Zika din Romania a fost confirmat astazi de Ministerul Sanatatii. Este vorba despre o tanara de 27 de ani care a contactat virusul transmis de “tantarul-tigru” intr-o calatorie in Insula Martinica.

Femeia se afla internata la Spitalul Victor Babes, dupa ce s-a prezentat pentru un control, a doua zi dupa ce a revenit in tara, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.

„Cazul este unul izolat, legat de o calatorie pe care a efectuat-o intr-o zona cu transmitere activa a virusului”, a explicat Laurentiu Colintineanu. Potrivit acestuia, nu este vorba despre o infectare pe teritoriul Romaniei, ci despre un caz de import din zone de risc.

„Intelegem ca vestea poate provoca ingrijorari. Se transmite in special prin intepatura de tantar, iar in Romania exista acest tip de tantar”, a mai spus Colintineanu. Ministerul Sanatatii spune, insa, ca riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul Romaniei este minim. 

Intr-un comuniat de presa, Ministerul Sanatatii avertizeaza persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.

„Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes; plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm. Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual”, precizeaza MS.

In plus, femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar. Virusul Zika este asociat unor afectiuni neurologice si malformatii ale fetusilor femeii insarcinate care este purtatoare a infectiei. In Brazilia si in Polinezia Franceza au fost inregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boala autonoma care se manifesta printr-o slabiciune sau chiar paralizie progresiva a membrelor.

Totodata, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

De asemenea, persoanele care merg la Jocurile Olimpice au fost rugate sa-si monitorizeze starea de sanatate. 

Cum se manifesta?

In aproximativ 70-80% din cazuri, infectia trece neobservata, din cauza asemanarii simptomelor ei cu cele ale unei raceli. Persoanele care contacteaza virusul Zika au, de cele mai multe ori, febra si dureri de cap. In unele cazuri, manifestarile pot merge pana la conjunctivita, ganglioni, eruptii cutanate sau dureri ale muschilor si articulatiilor. Aceste simtome dureaza intre doua si sapte zile.

In prezent nu exista medicamente sau vaccinuri impotriva virusului. Bolnavilor li se recomanda sa se hidrateze si sa se odihneasca. Medicatia se reduce la clasicele pastile impotriva durerilor si febrei. 

„Nu avem medicamente si nici vaccinuri. Este un deja-vu, pentru ca exact asa s-a intamplat si in cazul Ebola. Este importanta crearea unui vaccin cat mai repede posibil”, a declarat pentru Reuters, Trudie Lang, profesor la Universitatea din Oxford.

Potrivit Reuters, Institutul Butantan din Sao Paulo a inceput deja sa faca cercetari referitoare la acest virus si intentioneaza sa creeze un vaccin impotriva Zika intr-un timp record. Directorul Institutului a avertizat, insa, ca acest demers poate dura de la 3 pana la 5 ani.

Sursa foto: thevermilion.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea