Social

Vinul potrivit da savoare mancarii de Pasti

De la orice masa bogata nu trebuie sa lipseasca bautura, spun specialistii. O bautura buna da savoare mancarii si bucura simturile. Insa nu toata lumea stie cum sa aleaga tipul de bautura in functie de meniu. Si cum de la nicio masa de Pasti nu poate lipsi mielul, iata in continuare cateva sugestii despre bautura care il va insoti.

 

Este recomandat ca in nicio casa sa nu lipseasca atat vinurile albe, cat si cele rosii, atat seci, cat si dulci. Aceasta pentru ca diferitele feluri de mancare merg cu diverse tipuri de vin.

Astfel, in cazul aperitivelor din branza, merge gustat un vin alb , romanesc, usor aromat, o Feteasca Alba sau chiar o Feteasca Regala, fie tinere sau putin mai vechi, insa cu arome fine si delicate.

Pentru friptura de miel la tava, despre care se poate spune ca este principalul fel la masa de Pasti, este recomandat un vin rosu, putin mai puternic, mai , asa cum ii spun specialistii. Cea mai indicata in acest caz este Feteasca neagra romaneasca, seaca, insa de o mare finete si cu o aroma complexa si placuta.

La ouale rosii, care insotesc traditionalul „Hristos a inviat!” se asociaza foarte bine vinurile albe seci. Sunt recomandate vinurile tinere, cu multa prospetime si fructuozitate, obtinute din soiurile Galbena de Odobesti, Creata, Iordana, Ardeleanca sau Francusa, care lasa in gura o senzatie placuta de proaspat si racoare.

Drobul de miel si stufatul de miel merg excelent cu vinurile rosii, seci, mai putin corpolente, cum ar fi de exemplu, Babeasca neagra, care lasa celui care il gusta o senzatie de prospetime si forta rustica.

Pentru traditionalul cozonac de Paste este ideal de servit un vin alb, dulce, din categoria „vinurilor seducatoare”. Cea mai buna recomandare este Grasa de Cotnari, un vin cu o aroma complexa, din care se evidentiaza o nuanta fina de migdale dulci. De asemenea, cozonacul merge bine si cu Tamaioasa romaneasca, vechi de cel putin 5 ani, care sa incheie masa de Paste intr-o nota de rafinament si eleganta.

Mesei de Pasti i se potrivesc si vinurile spumante romanesti, care se servesc daca sunt seci, ca aperitiv, cu oua rosii sau cu branzeturi proaspete, iar daca sunt demiseci sau demidulci se servesc impreuna cu cozonacul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea