Social

Vine vara cu arsita si tornade

Furtuna si ploaie, canicula, frig, din nou arsita si posibile tornade. Vremea va fi la fel de capricioasa toata vara. Alternanta rapida a fenomenelor extreme este efectul dezvoltarii globale a tehnologiei.
Prognoza de sezon a Administratiei Nationale de Meteorologie nu s-a potrivit intocmai cu starea reala a vremii, cel putin pentru prima decada a lunii iunie. In timp ce specialistii se asteptau la tempe-raturi de peste 35-36 de grade Celsius in sudul tarii, termometrul a depasit cu zgircenie 20 de grade Celsius. Ploile torentiale prognozate pentru sud si sud-vest au cuprins aproape intreg teritoriul Romaniei. Dupa citeva zile de canicula, ne putem astepta la instabilitate atmosferica, cu averse de ploaie, spre sfirsitul lunii iunie.
Cinci grade Celsius in august

In luna lui Cuptor vine arsita, dar nu vor lipsi nici ploile si vintul puternic. In nord-vestul si sud-estul tarii, cantitatile de precipitatii vor depasi valorile normale pentru aceasta luna. In sud, temperaturile maxime vor sari de 35 de grade Celsius, iar minimele de 20 de grade Celsius. Pe litoral, frecventa noptilor tropicale va fi mai mare.

Prima decada a lunii august va fi frumoasa si calduroasa, cu ploi din belsug in sud si est. In a doua parte a lunii, temperaturile vor scadea treptat, iar numarul de zile cu instabilitate atmosferica va fi mai mare.

Noptile vor fi mai reci decit este normal pentru ultima luna de vara (este posibil ca termometrele sa inregistreze mai putin de cinci grade Celsius, fata de 8-18 grade Celsius, in mod obisnuit). Acest lucru favorizeaza aparitia timpurie a brumei, mai ales in depresiuni.
Fenomenele extreme, tot mai dese

Cert este ca ar trebui sa ne adaptam la o vreme din ce in ce mai capricioasa, cu treceri bruste de la o extrema la alta. In ultimii ani s-a inregistrat o inconstanta tot mai accentuata a temperaturilor si a starii vremii, care sufera modificari radicale in intervale tot mai scurte de timp. Vor creste numarul si frecventa evenimentelor meteo extreme, cum ar fi tornadele, temperaturi foarte scazute sau foarte mari, secete, inundatii, considera Elisabeta Oprisan, cercetator principal la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Acesta este unul dintre efectele cresterii consumului de energie provenita din combustibili fosili, in consecinta al emisiilor de gaze cu efect de sera.

In Romania, incalzirea globala duce la accentuarea secetei in sudul tarii si cresterea frecventei precipi-tatiilor. In nordul tarii se inregistreaza, statistic, un excedent de precipitatii, in timp ce in sud tendinta dominanta este de seceta. In cazul ploilor, am observat variatii interdeceniale accentuate, sustine Aristita Busuioc, cercetator principal ANH.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea