Social

Vinatorul de aur, doborit in Poiana

Geoana si liderii locali si-au negociat interesele la Poiana Brasov. Geoana vrea marginalizarea lui Nastase, iar liderii locali vor protectie in fata justitiei si a hartuielilor administrative ale Puterii. Planullui Geoana prevede organizarea unui Congres extraordinar, dupa care sa-si asigure conducerea pentru urmatorii 4 ani.

Dupa doua zile si doua nopti de lobby pe linga sefii de filiale, Mircea Geoana a obtinut asigurari verbale ca este comanda unica a partidului. La rindul sau, el le-a promis public ca nu va fi declansata o epidemie de autosuspendari in PSD, adica exact ce vor liderii locali: protectie din partea partidului. Acesta a fost sensul discutiilor desfasurate, dupa cum spunea chiar Geoana, la ore tirzii in noapte la circiuma Vinatorul si la Hotel Piatra Mare, ambele situate in Poiana Brasov.

Planul lui Geoana

Presedintele PSD vrea sa conduca partidul singur. Sau, in orice caz, fara Adrian Nastase si Ion Iliescu. Strategia sa, expusa in discutiile cu liderii de organizatii, este sa modifice statutul PSD, lucru care ar trebui sa se petreaca la un congres extraordinar planuit pentru anul acesta.

Varianta-fulger prevede desfasurarea congresului extraordinar in luna martie . Varianta mai lunga ar fi la sfirsitul verii. Dupa congresul care va modifica statutul, urmatorul pas este convocarea unui alt congres, pentru realegerea conducerii PSD. Scopul este acela de a-l lasa pe Adrian Nastase la marginea partidului, in timp ce Geoana si-ar asigura conducerea pentru inca patru ani. Geoana incearca sa profite de aceasta perioada, in care rivalul sau s-a auto-suspendat. Pentru acest plan, Geoana are nevoie de sprijinul liderilor locali. Desi in acest moment nu sint toti convinsi sa mearga pe aceasta directie, ei au cazut de acord sa inceapa discutiile pe marginea modificarii statutului. Totodata, liderii locali au dat, la sedinta de ieri, mesaje cu sensul ca epoca Nastase s-a incheiat.

O a doua directie politica pe care Geoana a vrut sa o epuizeze a fost cea legata de Ion Iliescu. Si la acest punct, presedintele PSD a obtinut de la liderii locali asigurari ca recursul la solutia Iliescu nu este o varianta de lucru in PSD.

Daca liderii locali vor trebui sa-si demonstreze abia in urmatoarele luni loialitatea si sprijinul fata de planul lui Geoana, presedintele PSD a inceput deja sa dea mesaje ca baronii locali isi vor pastra scaunele.

Sfirsitul teoriei centrului imaculat

In primul rind, Geoana a abandonat teoria coruptiei din PSD si a adoptat o teorie a conspiratiei. Stim ca exista un plan al Puterii, care urmareste destructurarea opozitiei din tara asta, a spus Geoana fara sa argumenteze. Apoi el s-a rastit la Basescu, spunind ca asemeni unui coleg de-al nostru, incearca sa aplice teoria centrului imaculat, ca toti sint corupti numai el nu e. Teoria invocata de Geoana apartine lui Vasile Dincu si a fost elaborata in urma cu citiva ani, la cererea lui Adrian Nastase. Teoria spune ca, prin intermediul presei, trebuie creata impresia ca doar liderii locali ai PSD au bube, in timp ce liderii centrali sint curati. Inca o data liderii locali ai PSD s-au revoltat si l-au invinovatit pe Adrian Nastase pentru aceasta stratagema, care i-a adus in vizorul presei.

PSD, cu o singura viteza

Presedintele Organizatiei PSD Calarasi, senatorul Doru Ioan Taracila , si-a exprimat si el opinia ca la Consiliul National din luna februarie este posibil sa se stabileasca si data unui Congres extraordinar al partidului. Potrivit lui Taracila, este nevoie de un congres extraordinar care sa se pronunte in privinta Comisiei pentru modificarea statutului partidului, precum si a chestiunilor legate de organizarea si functionarea organelor de conducere. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate decit printr-un congres, iar propunerea este ca ele sa fie rezolvate printr-un Congres extraordinar. Altfel, ne vom gasi in viitor in situatia in care partidul sa functioneze cu doua viteze, cu statutul vechi si cu unul nou, a spus Doru Ioan Taracila.

Socialistii europeni cer PSD sa se implice in lupta anticoruptie
Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, considera ca PSD trebuie sa se implice in lupta anticoruptie, salutind totodata deciziile lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu de a se suspenda din functiile detinute in partid, transmite RFI Romania. Wiersma subliniaza in mesajul sau, adresat intregii clase politice romanesti, ca lupta impotriva coruptiei trebuie luata foarte in serios, pentru ca va fi unul dintre subiectele fierbinti de pe agenda discutiilor asupra raportului din primavara al Comisiei Europene privind Romania. Ma astept ca social-democratii sa fie foarte activi in ceea ce priveste reducerea coruptiei si sa-i gaseasca pe cei vinovati. Ca partid de opozitie, PSD trebuie sa se implice si el in lupta anticoruptie, a afirmat, duminica, Jan Marinus Wiersma, in interviul acordat postului RFI Romania . Totodata, oficialul european si-a exprimat speranta ca Mircea Geoana va continua sa lupte impotriva coruptiei ca parte a procesului de modernizare a PSD. Respect deciziile celor doi politicieni care s-au autosuspendat din partid ca sa se poata apara in mod liber in fata acuzatiilor procurorilor, a adaugat parlamentarul european.

Intrebat daca Guvernul actual ar putea prezenta cazurile lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu drept dosare grele de coruptie pentru a obtine un raport pozitiv din partea Comisiei Europene in luna mai, Wiersma a spus ca presupune ca sint si alte cazuri de coruptie la nivel inalt, nu numai cele descoperite in rindul fostilor membri ai Executivului. Presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen, a declarat, vineri, ca membrii PSD vizati de acuzatii ar trebui sa se suspende din functiile ocupate in cadrul partidului pina la finalizarea investigatiilor, insa a salutat reforma lansata de Mircea Geoana.

Iliescu, audiat in Mineriada 90
Fostul presedinte al tarii Ion Iliescu va fi audiat miercuri, in dosarul Mineriada 90, ca invinuit, la fel ca si Virgil Magureanu, care este chemat astazi la Parchetul Militar, conform unor surse judiciare. Deocamdata nu se stie insa daca Iliescu va ajunge la audiere deoarece, in aceeasi zi, este programata o conferinta de presa, unde va fi prezentata situatia din PSD. Dosarul mineriadei din 1990 a fost deschis in urma sesizarilor facute de Asociatia Victimelor Mineriadelor, care au acuzat mai multi demnitari de ilegalitati. Pina acum au fost audiati fostul premier Petre Roman, Victor Athanasie Stanculescu , Pavel Abraham, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sirbu si Mihai Chitac. (C.H.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea