Social

Veteranii PSD vor trai bine

Cei mai multi parlamentari cu trei mandate care vor primi lux se gasesc la PSD. Senatul a votat ieri forma revizuita a statutului parlamentarilor. Alesii nu au renuntat la pensiile speciale.

Senatorii si deputatii care au avut cel putin trei mandate vor primi pensie de magistrati. In topul fericirii se afla PSD, cu 23 de deputati si 13 senatori, urmat de UDMR, cu 11 deputati si sapte senatori. PD numara sapte deputati cu trei mandate si 4 senatori. PNL a trimis de trei ori in Parlament sase deputati si trei senatori. Si la Partidul Conservator vor fi trei pensionari de lux doi deputati si un senator.

DIP, Nastase si Ion Iliescu, bani albi pentru zile negre

Interesant este ca cei mai multi pensionari de lux ii va avea PSD, iar majoritatea de pe lista au in acest moment probleme cu legea. De exemplu, sint la al treilea mandat si nici nu se pot plinge de saracie deputatii PSD Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Tudor Mohora, Ovidiu Musetescu, Adrian Nastase, Dan Nica, Eugen Nicolicea, Bogdan Niculescu Duvaz , Ioan Mircea Pascu , Dan Ioan Popescu. Pensionari de lux vor fi si senatorul Ion Iliescu, dar si Octav Cozminca, Ion Vasile, Antonie Iorgovan, Serban Mihailescu , Adrian Paunescu, Dan Mircea Popescu, Rodica Stanoiu, Viorel Stefan, Doru Ioan Taracila , Nicolae Vacaroiu.

Tariceanu si Blaga vor imbatrini bine

Si la PD si PNL gasim nume sonore printre parlamentarii cu trei mandate. Liberalii Crin Antonescu, Traian Dobre, Gheorghe Valeriu, Titu Gheorghiof, Mona Musca, Calin Popescu Tariceanu vor trai bine si dupa iesirea din Parlament. O batrinete fara griji se arata si pentru pedistii Radu Berceanu, Vasile Blaga, Paula Ivanescu.

Vadim Tudor s-a aranjat

Interesant este ca de la PRM singurul senator care va lua pensie de magistrat este Corneliu Vadim Tudor. Peremistii se pot lauda cu cinci deputati cu trei mandate: Stefan Baban, Daniela Buruiana , Iuliu Furo, Ion Minzina, Tudor Marcu.UDMR este un partid mic, dar vesnic la putere, asa ca numara 11 deputati cu trei mandate, intre care Borbely Laszlo, Kelemen Attila, Kerekes Karoly, Konya Hammar, Marton Arpad, Seres Denes, Tamas Sandor, Varga Attila. La Senat, UDMR are sapte politicieni alesi de trei ori. Parlamentarii Partidului Conservator care vor beneficia de pensii privilegiate sint Stefan Glavan, Daniela Popa si Dorel Onaca.

88 cu pensii de 37 de milioane

59 de senatori si 29 de deputati care au la activ cel putin trei mandate vor avea o pensie de circa 37 de milioane de lei, cit reprezinta pensia asimilata functiei de magistrat, adica 80 la suta din indemnizatia primita in ultimele 12 luni. Potrivit modificarilor aduse ieri statutului, sotiile/sotii si copiii parlamentarilor nu vor avea dreptul la pasaport diplomatic, drept consfintit in varianta initiala a statutului. Ajutorul de somaj, prevazut pentru o perioada de 6 luni in primul text, va fi acordat doar pe o perioada de 3 luni pentru parlamentarii care dupa expirarea mandatului nu vor gasi o sursa de venit. In urma votului de ieri, parlamentarii nu vor mai putea pastra acasa legitimatia si insigna de senator sau deputat. In ceea ce priveste cuantumul pensiei de serviciu, s-a modificat doar formularea, cuantumul fiind tot acela de 80% din indemnizatia bruta de parlamentar din ultimele 12 luni de activitate. Singura modificare efectiva la acest capitol o reprezinta interdictia de a cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala.

Singurul moment mai tensionat al sedintei de ieri s-a inregistrat dupa pauza de consultari ceruta de PD, cind parlamentarii Aliantei au solicitat eliminarea integrala a articolului privind pensiile de serviciu. Declarativ, cei din PSD si PRM au fost impotriva. Articolul care legifera pensiile de serviciu nu a putut fi eliminat, din cauza ca doar 48 de parlamentari s-au pronuntat pentru eliminare. 145 s-au opus eliminarii, iar 142 s-au abtinut.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea