Social

#criza energie #criza medicamente #producatori medicamente #crestere preturi #europa

Vesti infioratoare! Europa poate ramane fara medicamente din cauza costurilor electricitatii

Europa este amenintata de o noua criza. Una a medicamentelor! Producatorii europeni de medicamente avertizeaza ca ar putea inceta sa mai produca medicamente generice, ieftine, din cauza cresterii costurilor la electricitate.

 

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezinta mai multe companii de medicamente, a trimis marti o scrisoare deschisa ministrilor sanatatii si energiei din Uniunea Europeana, pentru a cere masuri de reducere a costurilor energiei. Cererea a fost facuta chiar inaintea reuniunii extraordinare de la Consiliul UE caree va avea loc vineri.

Potrivit scrisorii trimise, preturile energiei electrice a crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut de la 50 la 160%.

”Putem intrerupe poate trei, poate cinci produse, din cauza impactului direct si indirect al cresterii costurilor cu energia”, a declarat Elisabeth Stampa, directorul executiv al Medichem SA, potrivit realitatea.net.

Directorul general al Medicine for Europe, Adrian Van Den Hoven, a precizat ca majorarea costurilor la energie afecteaza un sector care a fost fortat sa se consolideze din cauza presiunii preturilor facand piata mai vulnerabila la intreruperile si penuria aprovizionarii, potrivit Reuters.

”Costurile mai mari ale energiei erodeaza toate marjele multor producatori de medicamente, esentiale in sistemul de preturi fixe in care functionam in Europa”, a spus el.

Potrivit Medicines for Europe, asociatiile de medicamente generice din statele membre solicita autoritatilor sanitare nationale mai multa flexibilitate in ceea ce priveste preturile medicamentelor.

Asta deoarece medicamentele fara brevet sunt vandute de producatori la preturi reduse, care sunt stabilite de agentiile nationale de sanatate sau de asociatiile de asiguratori.

Medicamentele generice reprezinta aproximativ 70% din toate medicamentele distribuite in Europa. Unele dintre acestea sunt folosite pentru tratarea unor afectiuni grave precum infectiile sau cancerul, dar reprezinta doar 29% din facturile de medicamente ale regiunii, potrivit grupului de lobby.

Criza din lumea farmaceutica a fost afectata nu numai de pretul energiei electrice, dar si de ingreunarea situatiei logistice de obtinere a materiei prime, cauzate ed restrictiile din China legate de Covid-19, dar si de razboiul din Ucraina.

Lipsa aprovizionarii cu medicamente este deosebit de grava pentru pacientii care au nevoie de acestea.

Potrivit scrisorii, perfuziile standar pentru spitale se numara printre medicamentele care consuma cel mai mult energie, deoarece trebuie sa fie incalzite si racite pentru sterilitate. Acelasi lucru este valabil si pentru procesul de fermentatie din spatele antibioticelor si hormonilor terapeutici folositi in mod obisnuit, a mai spus van den Hoven.

Efectele energiei mai scumpe si-au pus amprenta si asupra tarifelor pentru transport, dar si asupra preturilor percepute de firmele de eliminare a deseurilor, care au crescut cu 30%. 

Cu toate acestea, in scrisoare nu sunt mentionate care sunt medicamentele generice care ar putea sa nu se mai produca. Cu toate acestea se precizeaza ca indexarea preturilor medicamentelor pentru a lua in considerare costurile de productie ar fi o solutie accesibila pentru organismele de sanatate din Europa, unde unele picaturi oftalmice fara brevet sunt vandute pentru mai putin decat pretul unui pachet de guma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea