Social

Ca si popularii, liberalii si socialistii, si ecologistii din Parlamentul European au fost stupefiati de decizia Senatului. Europarlamentarul olandez Joost Lagendijk, membru al Comisiei de politica externa, ne-a declarat ca spera ca Basescu va reusi sa deblocheze situatia.


Care e pozitia grupului ecologist fata de respingerea ordonantei de infiintare a DNA?

La fel ca si ceilalti colegi, grupul Verzilor a fost dezamagit de faptul ca Senatul a respins propunerea Guvernului. Noi credem ca este un proiect legislativ valid, pe care am reusit sa-l introducem in unele dintre amendamentele rezolutiilor Parlamentului European. Abilitatea si dorinta de a combate coruptia vor fi luate in considerare in primavara, cind se va decide daca sau nu se va amina aderarea Romaniei. Totusi, cred ca este prea devreme acum sa spunem ca intregul proiect legislativ a esuat, acum presedintele Romaniei are sansa sa retrimita proiectul legislativ in Parlament, iar pina atunci ordonanta isi face efectul. Sper ca presedintele sa aiba abilitatea sa iasa din acest blocaj.

Cum vedeti urmatorii pasi pina la raportul Comisiei Europene din mai?

In circa o luna sau doua, Comisia Europeana va comunica Parlamentului planurile sale. Acum asteptam o pre-evaluare a Comisiei Europene, asa cum ni s-a promis anul trecut. Unul dintre aspectele importante care vor conta este modul cum va fi adoptata aceasta lege, desi in mod evident nu vom judeca Romania in baza unei singure legi. Lupta impotriva coruptiei, mai ales la nivel inalt, este un aspect esential. De aceea sintem dezamagiti, dar speram ca presedintele va reusi sa impuna ca legea sa fie adoptata inaintea unei decizii finale la Bruxelles.

Ati constatat o schimbare de ton in combaterea coruptiei dupa plecarea de la putere a PSD?

In general, trebuie sa remarcam eforturile facute in combaterea coruptiei, iar faptul ca atit domnul Adrian Nastase, dar si unul dintre membrii actualului Executiv, domnul Copos, sint sub investigatie arata ca acest guvern ia in serios problema marii coruptii. In acest domeniu vedem progrese, insa, va spun in mod onest, vom lua o decizie privind aderarea doar in ultimul moment. La inceputul lunii martie am de gind sa vin din nou in Romania nu ca sa citesc rapoarte, dar sa discut cu aceleasi persoane cu care am vorbit anul trecut, cu alte organizatii neguvernamentale si bineinteles cu reprezentantii Guvernului. Numai dupa ce vom afla si parerea societatii civile din Romania se va lua o decizie finala privind aderarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea