Social

#teo trandafir #remus cernea #alegeri

"Verzii" cer suspendarea alegerilor din Colegiul 19 si le invita pe Teo si pe Minca sa se retraga

Partidul Verde cere suspendarea alegerilor pentru postul de deputat din Colegiul 19 al Capitalei si retragerea din cursa a celor doua candidate, Teo Trandafir si Liliana Minca . Formatiunea politica spune ca, deoarece Curtea Constitutionala a decis ca si independentii au voie sa se inscrie in cursa electorala, alegerile ar trebui suspendate pana la modificarea legii electorale.

Partidul Verde, al carui reprezentant, Remus Cernea , a anuntat ca doreste sa candideze ca independent pentru locul de deputat in Colegiul 19, spune ca va cere miercuri Biroului Electoral Municipal sa suspende procesul electoral, urmand ca acesta sa fie reluat dupa modificarea legii electorale, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul formatiunii.

"Verzii" le-au indemnat pe cele doua candidate din Colegiul 19, Teo Trandafir (PDL) si Liliana Minca (PSD+PC) sa se retraga temporar din cursa electorala, "pentru a arata ca sunt atasate valorilor democratice", adaugand ca, daca nu accepta sa o faca, "doresc puterea cu orice pret si sunt dispuse sa o obtina inclusiv folosindu-se de prevederi declarate de Curtea Constitutionala drept neconstitutionale si care impiedica o competitie electorala libera, corecta si pluralista".

Exceptia de neconstitutionalitate legata de candidaturile independentilor a fost respinsa de Curtea Constitutionala in ianuarie, cand Remus Cernea a contestat decizia prin care candidatura sa pentru Camera Deputatilor in Colegiul 1 nu fusese acceptata de catre Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti.

Pe data de 6 aprilie, Biroul Electoral de Circumscriptie a respins din nou candidatura lui Cernea, de data aceasta la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor care vor avea loc in 25 aprilie in Colegiul 19 din Capitala.

CCR se contrazice pe acelasi alineat

Atat in ianuarie, cat si acum, Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat asupra aceluiasi alineat 17 al articolului 48 din legea electorala, care spune ca "la alegerile partiale pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral, individual sau intr-o alianta politica ori electorala".

Potrivit cotidianului Romania Libera, in ianuarie 2010, CCR a decis ca acest alineat este constitutional si a argumentat ca organizarea unor alegeri partiale are drept scop "completarea mandatelor parlamentare, insa cu respectarea structurii Parlamentului, constituite in urma desfasurarii ultimelor alegeri generale". "In plus", a mai argumentat CCR, "a admite posibilitatea ca in urma alegerilor partiale sa obtina mandat de parlamentar o persoana care nu apartine unui partid reprezentat in Parlament inseamna a consacra ca ceea ce nu s-a obtinut prin alegerile generale sa se poata obtine pe calea ocolita a alegerilor partiale".

Decizia Curtii s-a schimbat insa acum, iar alineatul a fost declarat neconstitutional. Singura explicatie pentru acest fapt, pana cand va fi publicata motivarea acestei decizii, este, potrivit Romaniei Libere, ca in ianuarie, Remus Cernea a ridicat exceptiile de neconstitutionalitate din calitatea de presedinte al Partidului Verde, iar acum, din cea de candidat independent .

Cu toate acestea, judecatorii CCR s-au pronuntat in final insa asupra aceluiasi alineat, care nu poate fi constitutional si neconstitutional in acelasi timp, in functie de cine si din ce postura il ataca.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea