Social

#credit #dobanda #banca.

Verificati daca banca v-a scazut dobanda

Unele banci cer clientilor verificarea recorelarii dobanzilor in functie de indicii de referinta. Daca clientul platitor de rate nu anunta eventuala eroare in 30 de zile, dobanda ramane aceeasi.

Recalcularea dobanzii variabile le-ar putea aduce unor romani cu credite rate mai mici. Modificarea valorii indicilor de referinta poate duce la o scadere a dobanzii, dar bancile asteapta de la clienti sa-si urmareasca singuri drepturile.

Verificarea prevederilor contractului de credit este foarte importanta pentru ca acestea ar putea ascunde anumite avantaje pentru clienti. Desi Guvernul a cerut bancilor sa aplice un mod de calcul mai transparent, cele mai multe banci asteapta sesizarea clientului in termen de 30 zile.  

Costul creditelor este calculat in functie de un indicator de referinta: ROBOR (dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele in lei) pentru imprumuturile in lei, EURIBOR (rata dobanzii minime comunicata de Banca Centrala Europeana ) pentru creditele in euro si LIBOR , la cele in dolari sau franci elvetieni.

Daca clientii nu urmaresc evolutia indicelui si nu cer bancii recalcularea dobanzii in functie de evolutia indicelui, ei risca sa plateasca in continuare o dobanda mare, informeaza Gandul.

Cei mai norocosi sunt cei care au contractat credite cu dobanda variabila , care se recalculeaza la fiecare sase luni. Daca la inceputul anului, indicele ROBOR avea o valoare de 15,3%, acum acesta a atins un minim de 9,61%. Rata la creditele in lei ar trebui sa fie astfel cu pana la 5% mai mica. Indicele EURIBOR a scazut si el de la 2,859% in ianuarie, la 1,059% in prezent.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea