Social

#interziu #vasile blaga

Vasile Blaga: Porecla de Buldog mi se trage de la Traian Basescu

Secretarul general al Partidului Democrat-Liberal e un om serios. Dur, desi n-o recunoaste, dar si pentru duritate sunt foarte multe definitii. Unii traduc "rigoare", altii traduc "agresivitate".

Dar ideea ca ar fi un om de otel, care nu-si arata sentimentele, este o aparenta. Rezulta asta din faptul ca evita sa strecoare fie si un pic de sensibilitate in discurs. Poate ca nu vrea sa fie interpretata drept slabiciune.

Cert este ca l-am "citit": un om atat de patimas nu poate sa nu aiba un vulcan in vine. Nici bufnitele nu sunt ce par a fi...

Ziare.com: N-ati trecut pe Dacie...

Vasile Blaga: Nu am trecut, pentru ca nu am nevoie acum de o masina noua. Cand voi avea nevoie, mai vedem. Pana atunci ma multumesc cu ce am, chiar daca masina mea are deja opt ani. Ceea ce nu inseamna ca nu sunt ferm de partea oricarui demers de incurajare a consumului de produse romanesti .

Ziare.com: Ca tot am inceput cu mijlocul, sa mergem mai departe: indemnul lui Traian Basescu ca romanii sa se orienteze spre produse romanesti este justificat. Dar poate sustine taranul roman dorinta cetatenilor de-a se aproviziona din productia lor? Ca prin supermarketuri nu gasesti cartofi de-ai nostri, si asta in timp ce taranii din Apuseni mor cu ei de gat. Ce se intampla daca ne repezim toti in piete la micii producatori?

Vasile Blaga: Produsele agricole romanesti nu ajung in marile magazine pentru ca acestea din urma prefera sa trateze cu angrosisti si nu cu producatori individuali, iar producatorii romani - micii producatori, cum le spuneti - nu sunt organizati. Programul National de Dezvoltare Rurala cuprinde o masura care ar fi foarte binevenita in acest context: sprijinul pentru constituirea grupurilor de producatori. Ce inseamna asta? Micii producatori sunt stimulati financiar sa se asocieze pentru a-si desface in comun productia, iar sprijinul financiar este proportional cu cantitatea vanduta in cursul unui an. Potrivit programarii, aceasta masura ar fi trebuit sa fie aplicata din luna septembrie a acestui an. Din motive numai de Guvern stiute, sprijinul pentru constituirea grupurilor de producatori se va aplica insa numai din aceasta luna, deci cu mai bine de doua luni si jumatate intarziere. Mi-e teama insa sa nu se intample ca si in cazul celorlalte masuri de dezvoltare rurala care ii vizeaza pe micii producatori, de exemplu modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii produselor agricole. Pentru ca Ministerul Agriculturii nu si-a facut datoria, oamenii nu au fost informati, nu au fost instruiti, iar beneficiarii au fost tot cei care au avut acces la finantari si pana acum.

Ziare.com: Exista vreun domeniu din economia romaneasca la care s-a gandit vreodata un guvernant ca trebuie subventionat (dar nu idei gen "milionul la hectar") pentru a incerca sa tintim varful pe o piata dominata de concurenta? Ca altii asa au facut. Si ajungem sa le cumparam produsele - balanta noastra externa se simte din ce in ce mai prost.

Vasile Blaga: Unu: Romania este obligata sa respecte regulile europene privind concurenta in momentul in care doreste sa stimuleze un sector de activitate . Ajutorul de stat este foarte strict reglementat si restrictionat. Daca am fi vrut sa ne dezvoltam un sector anume, ar fi trebuit sa o facem inainte de momentul aderarii la UE. Doi: avem acum la indemana instrumente foarte eficiente, cum sunt de exemplu fondurile europene . Bine administrate si bine dirijate, acestea ar putea produce evolutii spectaculoase. Am discutat pana acum de agricultura, de micii producatori. Iata un domeniu in care Romania se poate dezvolta, daca foloseste cu cap cele opt miliarde de euro destinati agriculturii pentru perioada 2007-2013. Pentru aceasta insa trebuie sa ii invatam pe romani cum pot fi acestea folosite, sa ii ajutam si nu sa ii incurcam, cum se intampla acum, atunci cand doresc sa obtina bani pentru dezvoltarea gospodariei lor.

Ziare.com: Daca s-a gandit, de ce nu s-a intamplat? Cum se masoara barbatia in politica?

Vasile Blaga: Programul Fermierul demarat de Gheorghe Flutur, cad era ministrul Agriculturii, a fost un bun inceput. Programele pe care le-am demarat, de descentralizare , ar fi permis o mai buna organizare la nivel local pentru sprijinirea viitorilor beneficiari. De asemenea, ar fi permis localitatilor rurale sa atraga mai usor fondurile pentru infrastructura, ceea ce inseamna tot dezvoltare. Si aceste programe au fost stopate. In ceea ce priveste a doua parte a intrebarii, nu cred ca politica e o problema de barbatie, ci una de eficienta. In cuantificarea activitatii politice conteaza doar in ce masura sunt servite interesele cetateanului si in ce masura a fost asigurat cel mai bun raport pret-calitate in asigurarea serviciilor publice.

Ziare.com: Ce garantii avem ca daca PD-L vine la putere se schimba si filosofia guvernarii? Si ca vom avea strategii si prioritati ordonate, puse in practica, nu ramase in teze de doctorat pe care zace praful de-un deget? In cuvinte simple, sa priceapa tot norodul ca-i va creste nivelul de trai...

Vasile Blaga: Noi am demonstrat deja ca suntem eficienti in actul de guvernare. Am promis ca vom duce Romania in Uniunea Europeana si am facut-o. In ceea ce ma priveste, am promis ca voi elimina clauza de salvgardare si am facut-o. Am avut cinci stegulete rosii si opt stegulete galbene la Ministerul Administratiei si Internelor si am lasat institutia fara nicio restanta. Am pus bazele celor mai ambitioase reforme in politie si in administratie si le-as fi dus pana la capat daca as fi fost lasat sa o fac. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea