Social

#prognoza emteo # vara 2023 #temepraturi #vremea #vara #europa #romania

Vara 2023. Ce temperaturi ne asteapta si cand vine primul val de caldura peste Romania

Vara 2023 se anunta una plina de fenomene meteo extreme. Zilele caniculare vor fi urmate de zile mai racoroase si furtuni, fenomene care vor fi frecvente si in acest sezon, in toata Europa, dar care vor afecta si Romania.

Potrivit meteorologilor ploile si vijeliile isi vor face simtita prezenta in special in sudul continentului. De asemenea, acestia sustin ca fenomenul El Nino va aduce primul val de caldura peste Europa.

Cu toate acstea, pana la jumatatea lunii iulie vremea va ramane instabila in toata Europa.

Cum ne afecteaza fenomenul El Nino

In timpul fenomenului El Nino, vanturile care bat spre vest scad in intensitate, iar  apa calda a marii este impinsa spre est. Acest proces genereaza cresterea temperaturilor la suprafata oceanului si, totodata, pe continent.

"El Nino este in mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Daca acest lucru se va intampla in 2023 sau in 2024 reprezinta ceva inca necunoscut, dar eu cred ca este mai probabil sa se intample", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbari Climatice al Uniunii Europene, potrivit observatornews.ro.

Cel mai calduros an de la inceperea masuratorilor globale a fost 2016. Acest lucru a coincis cu un fenomen puternic al El Nino. Insa, chiar si in anii lipsiti de acest fenomen, vremea a devenit mult mai calduroasa, in ultimii 8 ani inregistrandu-se cele mai mari temperaturi si devenind cei mai caldurosi din istoria masuratorilor. Acest lucru reflecta tendinta de incalzire, pe termen lung, a climei globale.

"Daca El Nino nu se va dezvolta, exista deja o sansa buna ca 2023 sa fie chiar mai cald decat 2016 - tinand cont ca planeta a continuat sa se incalzeasca deoarece oamenii au continuat sa arda combustibili fosili", a adaugat Friederike Otto, lector superior la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea