Social

#asemenari #diferente #valentines day #dragobete #sarbatoare

Valentine’s Day sau Dragobete? Asemanari si deosebiri intre cele doua sarbatori ale iubirii

Luna februarie este considerata si luna iubirii. Asta deoarece in aceasta luna exista doua mari sarbatori ale iubirii pentru romani: Valentine’s Day (sarbatorita pe 14 februarie) si Dragobetele (sarbatorita pe 24 februarie).

 

Daca Valentine’s Day este o sarbatoare importata de la americani, Dragobetele este o sarbatoare pur romaneasca. Cu toate acestea putini stiu ce au in comun cele doua sarbatori.

Asemanari si deosebiri intre Valentine’s Day si Dragobete

Atat Dragobetele, cat si Ziua Indragostitilor se sarbatoresc in aceeasi luna, februarie, insa in date diferite (14, respectiv 24).  

Una dintre principalele diferente o intalnim la personajele in jurul carora se invart cele doua sarbatori. Astfel, Ziua Indragostitilor, o sarbatoare celebrata in intreaga lume, are ca punct de plecare legenda lui Valentin, un preot roman care oficia casatorii in secret, ignorand porunca imparatului Claudius al II-lea, motiv pentru care a fost inchis.

Imparatul a incercat totusi sa-i acorde o sansa indemandu-l sa renunte la crestinism si sa devina soldat roman. Intrucat a refuzat sa se conformeze poruncii imparatului, Valentin a fost condamnat la moarte si executat in data de 14 februarie 269 sau 270. In anul 496, Valentin a fost sanctificat de papa Gelsius.

De cealalata parte avem Dragobetele, o sarbatoare specifica romanilor. Se spune ca Dragobetele era un barbat chipes, inalt si pasional, pe care dacii il considerau fiul Dochiei. Intocmai precum corespondentul sau latin, Dragobetele era protectorul iubirii. La inceput, era un considerat un fel de "nas cosmic", care oficia in cer la inceputul primavarii nunta tuturor animalelor. Ulterior, traditia s-a extins si la oameni.

Ambele sarbatori sunt dedicate iubirii si se invart in jurul unui personaj care este considerat un “cupidon”.

Pe langa faptul ca sunt sarbatori dedicate iubirii, Valentine’s Day si Dragobetele au punct comun si faptul ca ambele ofera indragostitilor prilejul de a-si face cadouri, declaratii si de a petrece timp impreuna.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea