Social

#temperaturi tropicale # caldura exccesiva #val de caldura #experti #ianuarie #romania

Val de caldura cu temperaturi de peste 20 de grade in Romania! Avertismentul expertilor

Romania se confrunta cu temperaturi specifice lunii mai si nicidecum celei mai reci luni din an. Ieri, 18 ianuarie, temperaturile au ajuns la 20 de grade, in timp ce in alte zone ale tarii acestea au ajuns pana la 21 de grade Celsius. Temperaturile deosebit de calduroase pentru aceasta perioada a anului vor continua si astazi.

"E un val hibernal de caldura cu caracter exceptional care intervine in cea mai friguroasa luna a anului. Fara indoiala, nu este ceva neobisnuit, caracterul exceptional consta in intensitatea temperaturilor si faptul ca prezenta lor e tot mai persistenta", a declarat profesorul Mircea Dutu, presedintele Universitatii Ecologice, pentru Realitatea PLUS.

Potrivit profesorului, incalzirea globala creeaza efecte de sera care impiedica cantitatea de caldura degajata de pamant sa se raspandeasca in sfera inalta. Aceasta se inagazineaza in mari si oceane. Astfel, caldura din Africa traverseaza din Mediterana sau Atlantic si acumuleaza noi cantitati de caldura, ducand la cresterea temperaturilor cu 2-3 grade.

"Suntem in prezenta unei manifestari specifice a incalzirii globale, trebuie sa ne asteptam in continuare la astfel de fenomene", a adaugat Mircea Dutu. 

Pe de alta parte, in paralel cu valul de aer tropical care se abate asupra Romaniei, exista si n vortex polar care face ravagii in Europa. 

"Curentii purtati de aerul rece la nivelul Arcticii slabeste in intensitate ca urmare a incalzirii globale, in aceste situatii au loc acele scapari de aer rece care intervin asupra continentului european", a explicat profesorul.

Temperaturile extreme vor deveni o obisnuinta

"Trebuie sa ne asteptam la evolutii rapide intre perioadele in care temperaturile depasesc norma si cele in care sa asistam la temperaturi mai scazute decat cele obisnuite", a incheiat profesorul, potrivit sursei citate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea