Social

#col uterin #cancer #vaccin

Vaccinarea impotriva cancerului de col ar putea fi reluata

Campania de vaccinare a fetitelor cu varste de 10-11 ani impotriva virusului care poate provoca cancerul de col uterin ar putea fi reluata in luna decembrie. Conditia principala pentru ca acest lucru sa se intample este ca jumatate dintre parintii acestora sa isi dea acordul in acest sens. O prima etapa a acestei campanii de vaccinare a avut loc la inceputul acestui an.

Pana in prezent au fost vaccinate 2163 de fetite, insa in luna februarie a fost oprita campanie de vaccinare din cauza ratei mari a refuzurilor parintilor. “Din februarie nu a mai fost facut nici un vaccin. Am spus foarte clar ca voi reincepe campania de vaccinare in momentul in care vom avea in randul parintilor fetitelor o acceptabilitate a vaccinului de 50%”, a precizat ministrul Sanatatii, Ion Bazac , citat de Evenimentul Zilei.  

In cazul in care aceasta rata de aprobare va fi atinsa in aceasta toamna, campania de vaccinare a fetitelor impotriva virusului uman Papilloma, care poate provoca cancerul de col uterin, ar putea fi reluata din decembrie anul acesta.

Vaccinarea a inceput anul trecut

Intitativa organizarii unei campanii de vaccinare a fetitelor de clasa a patra a fost initiata la sfarsitul anului trecut. In luna octombrie 2008 s-a anuntat faptul ca peste 100000 de fetite vor fi vaccinate gratuit impotriva cancerului de col uterin, insa acest lucru urma sa se intample numai pe baza acordului pe proprie raspundere primit din partea parintilor copilului.  

In cadrul primei etape a acestei campanii, majoritatea parintilor nu au fost de acord ca micutelor sa le fie administrat vaccinul, despre care au spus ca este inca controversat la nivel international. De aceea, campania a fost oprita in luna februarie a acestui an.

Potrivit statisticilor medicale, in Romania, peste 6.000 de femei se imbolnavesc in fiecare an de cancer de col uterin . Dintre acestea, doar 2% supravietuiesc bolii. Medicii spun ca vaccinul impotriva virusului uman Papilloma, care poate provoca cancerul de col uterin, trebuie administrat la varste mici, de preferinta inaintea debutului vietii sexuale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea